December 22, 2019

pisztáciamarcipános // pistachio-marzipan

Többedik éve már, hogy készítek szaloncukrot az otthoni fára - általában karácsonyi ízeket és a családtagok kedvelt hozzávalóit válogatom össze. A titok nagyjából annyi, hogy a szaloncukor alapanyaga jól gyúrható, ne túl olvadékony legyen, nagyjából mint egy trüffelnél. Így formára lehet alakítani, és ki lehet mártani. Aztán már csak keresni kell szép fóliát vagy csomagolópapírt, és kész is a karácsonyi dekoráció.
Novemberben jártam Münchenben, ahol vettem egy üveg olasz pisztáciakrémet, ezt kombináltam marcipánnal - azt hiszem, ezzel nem nagyon lehet mellélőni :D Étcsokiban mártottam ki a szaloncukrot, az illett a legjobban ehhez az ízesítéshez :)
Aztán persze két nappal karácsony után jön majd a "ne zabáld le a díszt a fáról!!!" meg a "ha már lezabáltad, miért rakod vissza az üres csomagolópapírt???" XD

Hozzávalók:
100 gr marcipán
70 gr pisztáciakrém
20 ml tejszín
150 gr étcsoki

Elkészítés:
A tejszínt megmelegítem, és beledarabolom a marcipánt, majd addig kevergetem, amíg egynemű masszát nem kapok. Így egyszerűbb lesz elvegyíteni a pisztáciakrémmel. Amikor kihűlt, hozzákeverem a krémet (ízlés szerinti adagot), egy tálban a hűtőbe teszem.
Egy órával azelőtt, hogy kimártanám, kiveszem a masszát a hűtőből. Szaloncukor-darabokat formázok, és sütőpapírra helyezem őket.
Temperálom az étcsokit. Egyesével megmártom benne a cukrokat, a csokit jól lerázom, a kész szaloncukrot pedig a sütőpapírra helyezem, és megvárom, hogy megszáradjon. Ezután lehet is csomagolni.


It's been a couple of years since I've been making szaloncukor for our Christmas tree (szaloncukor is a type of decorated candy, which we hang on the tree). Usually I select Christmas flavours and the favourite ingredients of the family members. The secret is to make a mass which can be kneaded and does not melt too easily, just like in the case of a truffle. Thus it can be shaped and dipped. Then the only thing left is to look for a nice foil or wrapping paper and there you go - you have your Christmas decoration!
In November, I was in Munich and I bought a small bottle of pistachio cream; I combined that with marzipan - I don't think it's possible to mess that up :D I dipped the szaloncukor in dark chocolate, that fits the flavour the most :)
Then two days after Christmas we'll get to the "don't eat the candy off the tree!!!" and "if you ate it, why did you put back the empty wrapping paper???" XD

Ingredients:
100 gr marzipan
70 gr pistachio cream
20 ml cream
150 gr dark chocolate

Recipe:
I warm up the cream and add the marzipan pieces; then stir it until I get a smooth mass. Thus it will be easier to combine it with the pistachio cream. When it cools down, I add the cream and in a bowl, I put it in the fridge.
An hour before I start the dipping, I take the mass out of the fridge. I shape szaloncukor pieces and place them on a parchment sheet.
I temper the dark chocolate. I dip the candies in it, I shake off the excess and put the szaloncukor back on the parchment sheet. After the chocolate gets dry, they can be wrapped!

No comments: