September 7, 2020

szülinapi csoki // birthday chocolate

Egy számomra nagyon kedves ember születésnapjára készült az alábbi csomag, amihez a neten keresgéltem ötleteket, amiket aztán jól átvariáltam a saját szájam íze szerint :) 
Az alapcsomag egy zseb, amit meg lehet tölteni mindenféle javakkal. Én egy régi, kidobásra ítélt nadrágról vágtam le az oldalzsebet, ami jó mély, így sokminden belefér. Feldíszítettem egy fa gombbal és üdvözlőkártyával. Ezután jött a "töltelék": először is, vettem néhány bolti csokoládét, amiket a megajándékozott különösen szeret. Ezen kívül készítettem pár papír apróságot, úgy mint: díszes skatulya, benne forró csokizásra szóló kuponnal, és egy "utazástervező" csipogó, aminek minden füle alá egy város van beírva. Így igazán random módon lehet úticélt választani, a megvalósítás pedig igazi kaland! (Persze nem most... majd egyszer, ha végre lehet utazni).


Na és persze készítettem bele sok házi csokit. Egy liofilizált málnával megszórt csokinyalókát, valamint málnás-rózsás bonbonokat. Ez utóbbiak receptje alább:

Hozzávalók:
180+70 gr étcsoki
30 ml málnapüré
10 ml rózsalikőr
2 kiskanál rózsaméz
1 kiskanál vaj
lüszterpor

Elkészítés:
Vörös lüszter és olvasztott kakaóvaj keverékével szivecskéket festek a forma mélyedéseibe. Míg megszárad a díszítés, elkészítem a tölteléket. A málnát turmixolom, majd átpasszírozom szitán, és kimérek 40 ml-t. Hozzáöntöm a rózsalikőrt. Megolvasztok 70 gr magas kakaótartalmú étcsokit és a vajat, majd a málnához keverem. Rózsamézzel lágyítok egy kicsit a krém ízén.
Temperálom az étcsokit, kiöntöm a formát, majd megszilárdulás után megtöltöm a héjakat, és a formát a hűtőbe teszem. Néhány óra várakozás után kiveszem a hűtőből, temperálom a maradék étcsokit, és lezárom a bonbonokat.

Végül a zsebbe szórom a bonbonokat, a többi ajándékot a tetejükre halmozom, a zsebet pedig celofánba csomagolom.



This present was made for a person who is important to me. I sought for ideas on the internet but then modified them of course :)
The basic package is a pocket which can be filled with various goods. I cut off the pocket of some old trousers; it is quite deep so many things can be put in it. I adorned it with a wooden button and a card. Then came the "filling": first, I bought some chocolate bars which the recipient 
particularly likes. Then I prepared some paper knick-knacks, such as: a decorated matchbox with a coupon to be redeemed for hot chocolate and a "trip planning" fortune teller - under each flap the name of a city is written. Thus, one may choose a destination randomly, and the realization is a real adventure! (not now, of course... once when we can finally travel again).


And of course I prepared lots of home-made chocolate too. A chocolate lollipop sprinkled with lyophilized raspberries, and raspberry-rose bonbons. The recipe of the latter is here:

Ingredients:
180+70 gr dark chocolate
30 ml raspberry puree
10 ml rose liqueur
2 small spoons of rose honey
1 small spoon of butter
luster dust

Recipe:
With the mixture of red luster and melted cocoa butter, I paint hearts in the cavities of the mold. Until they set, I prepare the filling. I blend the raspberries, then I pass them through a sieve and measure out 40 ml. I add the rose liqueur. I melt 70 gr high-cocoa-percentage dark chocolate and butter, then I combine it with the raspberry. I soften the flavor with some rose honey.
I temper the dark chocolate, I pour it in the mold and prepare the shells. After they get solid, I fill them and I place the mold in the fridge. Some hours later I take it out, I temper the leftover dark chocolate and I seal the bonbons.

Finally, I put the bonbons in the pocket and pile the rest on the top; I wrap the pocket in cellophane.

No comments: