February 5, 2017

kókuszos-banános // coconut-banana

A hétvégén tettem egy kiruccanást Berlinbe egy konferenciára, és kedves ottani barátaimnak készítettem a következő csokit. Annyira praktikus ez a hobbi, bárkinek örömet lehet szerezni vele, arról nem beszélve, hogy milyen szórakoztató, míg elkészülnek a bonbonok :D
Első találkozásom Berlinnel nem volt túlságosan emlékezetes: akkor is egy konferenciára mentem, és egyáltalán nem tetszett a város a szürkesége és az új épületek miatt. Hát persze, Berlin a legújabb város a világon, aki kicsit ismeri a történelmet, az tudhatja. Nekem viszont elsősorban a középkori hangulatú városok tetszenek - volt szerencsém néhányhoz, amelyikbe első látásra beleszerettem és otthon éreztem magam benne (például Prága, na meg Dublin, Carcassonne és Firenze) - hát Berlin nem tartozott ezek közé. De teljesen más úgy visszamenni, hogy az ember jobban megismeri a város történetét, főleg az 1961 és 90 közötti időszakot, és máris szimpatizálni kezd vele. Na meg az sem elhanyagolható szempont, hogy barátok várnak :) azt hiszem, a mostani másfél napos kirándulás alatt szerettem meg igazán Berlint, amikor még arra is volt egy kis időm, hogy egyedül kóboroljak, ami mindig plusz élményekkel gazdagítja az utazást: olyankor az ember a saját szemével fedezheti fel a várost, és meglát olyan dolgokat is, amiket vezetett túra alatt nem.
Nos következzék a kissé karibi hangulatúra sikeredett csoki receptje, amit egy ködös téli reggelen ettünk meg Berlinben.


Hozzávalók:
30 gr banán
3 kiskanál kókuszreszelék
20 ml tejszín
egy kiskanál vaj
0,1 dl fehér rum
70 gr fehércsoki
200 gr tejcsoki
kakaóvaj, lüszterpor

Elkészítés:
Olvasztott kakaóvajhoz kevert ezüst lüszterporral márványozom a csokiforma mélyedéseit. Míg megszárad, elkészítem a tölteléket: a tejszínt, a vajat és a banánt felteszem melegedni, és miután a vaj elolvadt, összeturmixolom. Hozzákeverek 3 kiskanál kókuszreszeléket, és a tűzről levéve a fehércsokit is. Legvégül a krémhez hozzáadok egy kis rumot - épp hogy csak érződjön az ízén. 
Temperálom a tejcsokit és elkészítem a bonbonok burkát. Száradás után megtöltöm őket a ganache-sal és a hűtőbe teszem, míg a töltelék kihűl. Végül lezárom a bonbonokat.
This weekend I travelled to Berlin for a conference and I prepared the following chocolate for my friends there. This hobby is so practical, I can please anyone with it, not to mention how much fun I have while I make the bonbons :D
My first encounter with Berlin wasn't really memorable: I went to another conference and I did not like the city at all because of its greyness and its new buildings. Obviously, Berlin is the newest city in the world, whoever is familiar with history, should know that. I prefer cities with a medieval atmosphere - I've met some of them which were love at first sight and I felt at home in them immediately (for instance Prague and of course Dublin, Carcassonne and Florence) - well, Berlin was not one of them. But it's very much different to go back after getting more familiar with the history of the city, especially with the period between 1961 and 90 and one immediately feels sympathetic. And another non negligable aspect is that friends are waiting there :) I think I started to really like Berlin now, during this one and a half days long trip, when I even had a bit of time to wander alone, which always enriches the trip with additional experiences: one can discover the city with her own eyes and sees things that she wouldn't during a guided tour.
Well, let's see the recipe of the slightly Caribbean-type chocolate, which was consumed on a foggy winter morning in Berlin.


Ingredients:
30 gr banana
3 small spoons of shredded coconut
20 ml cream
a small spoon of butter
0,1 dl white rum
70 gr white chocolate
200 gr milk chocolate
cocoa butter, luster dust

Recipe:
I marble the cavities of the chocolate mould with the mixture of melted cocoa butter and silver luster dust. While it gets dry, I prepare the filling: I warm up the cream, the butter and the banana and after the butter melts, I blend them. I add 3 small spoons of coconut and turning off the stove, the white chocolate. Finally I also add a bit of rum to the cream - just so I can slightly feel its flavour. 
I temper the milk chocolate and I prepare the bonbon shells. After they get solid I fill them with the ganache and I put the mould in the fridge until the filling gets cool. Finally I seal the bonbons.

2 comments:

Devendra Tripathi said...

Reading your blog gave me a lot of interesting information, it deserves to go viral.

Moonrocker said...

Thanks a lot! I'm glad it is useful :)