Közeledik a húsvét, a termékenység és újjászületés ünnepe. Germán neve (Easter/Ostern) a Bede nevű angol szerzetestől ered, aki az április régi angol nevét egy Eostre nevű istennő nevéből eredeztette. Mivel azonban ő az egyedüli, aki megemlíti az istennő nevét, nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy valóban létezett. Egy proto-indoeurópai, hasonló nevű istennő létezését azonban régóta kutatják, és elterjedt tisztelete a nevéből eredő helynevek alapján kimutatható. A név maga a hajnal/fény szóból ered, és több indoeurópai gyökerű népnél található olyan mítosz, amely szerint a "menny leánya" elhozza a fényt a földre. Természetesen a nevéből ered a Kelet elnevezése is a germán nyelvekben (East/Ost). Egy másik értelmezés szerint Eostre azonos lenne Freyjával, a szépség, termékenység és szerelem germán istennőjével.
Az isten/nő halála és feltámadása sem újdonság: Istár sumér istennőt is ekkor égették meg, majd visszatért az alvilágból. Kübelé szerelme, Attisz egy szűztől született, minden évben meghalt és feltámadt. És rajtuk kívül még számtalan analógia található az ősi mitológiák, mítoszok körében, amelyek beépültek a későbbi keresztény kultúrkörbe.
A húsvéthoz kapcsolódó jelképek, úgy mint a tojás, a nyuszi, a kiscsibék szintén mind a termékenység, a tavasz szimbólumai (bár arról, hogy a nyúl hogy került ide, sok különböző véleményt lehet olvasni).
Az alábbiakban néhány ötlet azoknak, akik szeretnének saját készítésű csokival kedveskedni a rokonoknak/ismerősöknek.
A kézműves boltokban ilyenkor többféle kiöntőforma kapható (amelyek elsősorban gipszfigurákhoz szolgálnak, de hát legyünk rugalmasak ;))) Be lehet szerezni példának okáért ilyen szépen dekorálható fél tojás alakúakat. Ezekben aztán kifesthetjük például fehér csokival a mintát, majd kiönthetjük tej- vagy étcsokival, de lehet fordítva is, ahogy kedvünk tartja. Kaphatók félbeszedhető műanyag tojások is, amelyekbe temperált csokit öntve, azokat összezárva, és öt percig forgatva belül üreges csokitojást kapunk. Ha azonban smartiest, mogyorót, egyéb apróságokat szeretnénk a tojás belsejébe rejteni, akkor a két felét külön-külön "fessük ki" temperált csokival, hagyjuk őket néhány percig fejjel lefelé fordítva, majd várjuk meg, hogy teljesen megszáradjanak. A formából kivéve beletesszük a smartiest, temperált csokit kenünk az egyik fél szélére, és összeillesztjük a kettőt. Kész is a csörgős, meglepetést rejtő csokitojás.
Néhány javaslat töltelékekhez húsvétra:
Barackos:
0,2 dl tejszín
0,3 dl barackpüré
1 kiskanál vaj
100 gr étcsoki
A tejszínt és a barackpürét együtt felforralom, hozzáadom a vajat, végül belekeverem az étcsokit. Ehhez lehet adagolni még pálinkát is ;)
Marcipánlikőrös:
0,2 dl tejszín
0,3 dl marcipánlikőr
100 gr étcsoki
Felmelegítem a tejszínt, beletördelem a csokit. Miután sima masszává kevertem, hozzáadom a marcipánlikőrt, hogy ne menjen ki belőle az alkohol.
Epres-kakaós:
0,2 dl tejszín
0,2 dl eperpüré
100 gr tejcsoki
kakaóbabtöret
1 kiskanál vaj
Összeforralom a tejszínt és az epret, hozzáadom a vajat, majd a kakaóbabtöretet is. Végül hozzákeverem a tejcsokit.
De lehet még készíteni meggyes-marcipánost, málnás-rózsást, vagy bármilyen, tavaszias ízzel, gyümölcsből készült tölteléket. Jó szórakozást hozzá!
Ezúton kívánok boldog Húsvétot mindenkinek!
Ezúton kívánok boldog Húsvétot mindenkinek!
Easter, the celebration of fertility and rebirth is approaching. Its Germanic name (Easter/Ostern) comes from the English monk Bede, according to whom the old English name of April derived from a goddess called Eostre. Since he's the only one mentioning this goddess, we cannot be sure if she was really worshipped. The existence of a proto-Indo-European goddess with a similar name has been researched for a long while and her adoration can be traced through many location names. The name itself comes from the word dawn/light and according to the myths of several Indo-European stocks the "daughter of heaven" brought light to earth. Naturally the word East/Ost comes from her name too. Another theory says that Eostre and Freyja, the Norse goddess of beauty, fertility and love are the same.
The death and resurrection of the god/dess is not new either: Ishtar, the Mesopotamian goddess descended to the underworld, then she returned. Cybele's lover, Attis was born of a virgin, and he died and resurrected every year. Apart from them, many analogies can be found in the myths, which made their way in the Christian world.
Symbols connected to Easter, like eggs, rabbits and chicks are also the symbols of fertility and spring (although there are many different opinions about how rabbits became associated with it).
Here you'll find some ideas in case you'd like to prepare hand-made chocolate for your friends/relatives.
The death and resurrection of the god/dess is not new either: Ishtar, the Mesopotamian goddess descended to the underworld, then she returned. Cybele's lover, Attis was born of a virgin, and he died and resurrected every year. Apart from them, many analogies can be found in the myths, which made their way in the Christian world.
Symbols connected to Easter, like eggs, rabbits and chicks are also the symbols of fertility and spring (although there are many different opinions about how rabbits became associated with it).
Here you'll find some ideas in case you'd like to prepare hand-made chocolate for your friends/relatives.
You can get various moulds in handicraft shops at this time, for instance these beautiful half eggs. We can decorate them with white chocolate and then make the shells of milk or dark chocolate - or the other way round. We can also get egg moulds made of two halves and by putting tempered chocolate in them, closing the halves and then turning the egg over and over for five minutes, we can get a hollow chocolate egg. If we want eggs filled with smarties, peanuts or other small sweets inside, then we have to "paint" the two halves separately with tempered chocolate, then put them upside down and wait for them to get dry. After we take them out of the mould, we put the smarties in them, we smear some tempered chocolate on the fringe of one half, then we put the two together.
Some ideas for filling:
Peach:
Peach:
0,2 dl cream
0,3 dl peach puree
1 small spoon of butter
100 gr dark chocolate
I boil the cream and the puree together, and I add the butter, finally I put the chocolate in it. You may also add some alcohol ;)
Marzipan liqueur:
0,2 dl cream
0,3 dl marzipan liqueur
100 gr dark chocolate
I warm up the cream and I put the chocolate in it. After it becomes a smooth mass, I add the liqueur so the alcohol doesn't evaporate.
Strawberry-cocoa:
0,2 dl cream
0,2 dl strawberry puree
100 gr milk chocolate
cocoa nibs
1 small spoon of butter
I boil the cream, the strawberry and I add the butter, then the cocoa nibs. Finally I mix the cream with the milk chocolate.
But you may also prepare fillings with sour cherry and marzipan, raspberry and rose, or with any other springish flavour or fruit. Have fun!
2 comments:
Thank you for sharing superb information. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog.
Online cakes in Indore
Thanks! :)
I checked your website - beautiful cakes! Impressive :)
Post a Comment