November 16, 2017

mango-matcha

Hallgatásom okai: költözés, utazás, munka, doktori (nem feltétlen ebben a sorrendben :D). Valójában a színfalak mögött már beindult a karácsonyi csokigyár, ami idén elég extenzívnek néz ki - amit persze nem bánok, mert a csokikészítés addiktív folyamata olyan, mint a meditálás: közben az ember szépen végiggondolja a napját, megszabadul a feszültségtől, és már csak a csillogó, illatos csokit figyeli, és előre örül a finomságnak, amit készít belőle. Az alkotás öröme, ami aztán majd másoknak is örömet okoz :)
Időm és energiám sem volt, hogy ráálljak a plázákban, üzletekben már tobzódó karácsonyi hangulatra, de talán lassacskán eljön ennek is az ideje, hiszen már csak két hét, és itt az advent. Ideje lesz karácsonyi ízvilágú csokikon agyalni, na meg néhány kreatív ötlet is van még a tarsolyomban :) De ezekről később, én nem vagyok olyan türelmetlen, mint a boltok, a karácsonyt ki kell várni, abban rejlik a szépsége.
Úgyhogy most egy mangós-matchás ízesítésű bonbont mutatok be, amit tegnap készítettem.


Hozzávalók:
70 gr mangó
30 gr tejszín
50+20+150 gr fehércsoki
matcha por

Elkészítés:
A mangót és a tejszínt együtt felmelegítem, majd összeturmixolom. Hozzáadok fél teáskanálnyi matchát (a keverék színvilágáról szó se essék, ha el tudjátok képzelni a narancs és a zöld kombinációját...XD), valamint belekeverek 50 gr fehércsokit.
Temperálok 20 gr fehércsokit, némi matchával megszínezem, majd spirálokat festek a bonbonforma mélyedéseibe. Ezután temperálok 150 gr fehércsokit, és miután a díszítés megszilárdult, kiöntöm a bonbonformát. Kicsepegtetem a felesleget, száradás után megtöltöm a bonbonhéjakat a mangós töltelékkel. Hűtőbe teszem néhány órára, végül a maradék temperált fehércsokival lezárom a bonbonokat.


The reason of my silence: moving, travelling, work, doctoral studies (not necessarily in this order :D). As a matter of fact, behind the scenes the Christmas chocolate factory has started its work, which seems to be extensive this year - which I don't mind at all because the addictive process of chocolate making is like meditation: in the meanwhile one thinks over one's day, gets rid of the stress and then pays attention only to the shiny, fragrant chocolate, and is happy about the goodies that will be made. The joy of creating, which will cause joy to others too :)
I didn't have time and energy to adapt to the pushy Christmas atmosphere of malls and shops but sooner or later that time will come too, since there are only two weeks left until Advent. I'll also have to think about Christmas flavour chocolates and there are some creative ideas on my mind as well :) But I'll write about these later because I'm not as impatient as the shops - you must anticipate Christmas, that's the beauty of it.
So for now I'm going to introduce mango-matcha bonbons which I made yesterday.


Ingredients:
70 gr mango
30 gr cream
50+20+150 gr white chocolate
matcha powder

Recipe:
I warm up the mango and the cream together, then I blend them. I add half teaspoon of matcha (let's not talk about the colour of the mixture, if you can imagine the combination of orange and green...XD), and I also add 50 gr white chocolate.
I temper 20 gr white chocolate, I colour it with some matcha, then I paint spirals in the cavities of the mould. Then I temper 150 gr white chocolate and after the decoration gets solid, I prepare the bonbon shells. When they get dry, I fill them with the mango cream. I put the mould in the fridge for some hours, finally I temper the rest of the white chocolate and I seal the bonbons.

No comments: