October 12, 2021

Vörösáfonya-pálinka // red cranberry-palinka

Amikor csak úgy összedobsz valamit az otthon épp fellelhető alapanyagokból... 
Mivel a baba miatt meg kell válogatnom, hogy mit eszek, így alternatív édességként kaptam egy zacskó aszalt vörösáfonyát. Gondolkodtam, mihez kezdjek vele (nyilván csokiban a helye, de mivel?!). Benéztem a kamrába, és a hűtő tetején megláttam egy gyanús üveget. Vajon mi ehet benne... ha nem jófajta ágyas pálinka?! Áztassuk csak be azt a vörösáfonyát! A többi meg már jött magától :D


Hozzávalók:
40 gr aszalt vörösáfonya
30 ml ágyas barackpálinka
60+200 gr étcsoki
10 ml tejszín
ételfesték

Elkészítés:
A vörösáfonyát egy kis tálkában leöntöm a pálinkával, és egy napig hagyom ázni. Másnap megolvasztok 60 gr étcsokit, majd a tejszínnel együtt az áfonyához keverem. Néhány óráig hagyom állni a kész krémet, hogy összeérjenek az ízek.
A forma mélyedéseinek egyik oldalát befestem kakaóvajban oldott piros ételfestékkel, a másikat kékkel. Temperálok 200 gr étcsokit, elkészítem a bonbon burkokat. Megtöltöm őket az áfonyás krémmel és a hűtőbe teszem a formát. Néhány órával később a bonbonokat lezárom a maradék temperált csokival.

When you just create something from nothing...
Since I have to be careful of what I eat because of the baby, I received a bag of dried red cranberries as alternative sweets. I was thinking what I'd do with it (obviously it must end up in chocolate, but with what?!). I looked into the pantry and saw a suspicious bottle on the top of the fridge. What's in it... if not some good palinka (Hungarian spirit made of apricots)?! Let's soak those red cranberries! The rest happened automatically :D


Ingredients:
40 gr dried red cranberries
30 ml apricot pálinka
60+200 gr dark chocolate
10 ml cream
food paint

Recipe:
I put the cranberries in a small bowl and pour the pálinka on them. I leave it to soak for a day. The next day I melt 60 gr dark chocolate and I mix it with the cranberries and the cream. I set the cream aside for some hours until the flavors mature.
I paint one side of the cavities of the mold red, while the other side blue with food paint dissolved in cocoa butter. I temper 200 gr dark chocolate and I prepare the bonbon shells. I fill them with the cranberry cream and I put the mold in the fridge. Some hours later I seal the bonbons with the leftover tempered chocolate.

No comments: