March 15, 2023

Vénusz bimbói // nipples of Venus

- Felkelthetem az érdeklődését Vénusz bimbóival?
A Csokoládé című film ikonikus mondatában szereplő édességet régóta el akarom készíteni, de az első próbálkozásom anno kudarcba fulladt (nem lett elég szilárd a ganache). Most azonban újra próbálkoztam, új arányokkal, és ezúttal sikeres lett a kísérlet! A Vénusz bimbói desszert valójában többféle változatban létezik, az eredeti, olasz csoki gesztenyepürével készül. Én azonban nagyon csokis-fűszeres, érzéki ízt akartam elérni, úgyhogy a Levendula és csokoládé blogon található receptet alakítottam át. 
Mivel közeledik a húsvét, azt hiszem, ideje újraolvasni a Csokoládét ;)) És persze megnézni a csodálatos filmet. Mindkettő kedves a szívemnek, mivel a valódi főszereplő bennük a kakaó és a csokoládé, és ez így is van rendjén - szívet melengető látni azokat a gyönyörű képsorokat, amikor Vianne csokoládét készít, töri a kakaóbabot, temperál. Életfogytigtartó szenvedély ez! (tegye fel a kezét, akinek a csokis karrierjére hatással volt a film! ☝)


Hozzávalók:
150 gr tejcsoki
80 ml tejszín
két kiskanál vaj
csili, fahéj
200 gr étcsoki
20 gr fehércsoki

Elkészítés:
Gőzfürdőben felolvasztom a tejcsokit, majd összekeverem a tejszínnel és a vajjal. Végül a fűszereket adom a ganache-hoz, ízlés szerint. Én úgy szeretem, ha nem direktben érződik a csili, hanem miután az ember lenyelte a csokit, egy kis csípős utóíz marad utána. Habverővel keményre verem a krémet, és hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap habzsákba töltöm és sütőpapírra kis halmokat nyomok belőle. Ezeket visszateszem a hűtőbe még egy órára.
Temperálom az étcsokit, kimártom a ganache-halmokat. Hagyom megszilárdulni a csokit, végül temperálom a fehércsokit, és belemártom a bimbók tetejét.


"Can I interest you with some Nipples of Venus?"
I've wanted to make the dessert mentioned in this iconic sentence from the movie Chocolat; but my first attempt was a failure (the ganache was not solid enough). This time, however, I tried it again with different proportions and the experiment was a success! In fact, there are different variations of the dessert called Nipples of Venus: the original Italian bonbon is made with chestnut puree. I, however, wanted to achieve a chocolaty-spicy, sensual flavor, therefore I modified the recipe from the Levendula és csokoládé blog.
Since Easter is approaching, I think it's time to re-read Chocolat ;)) And of course to watch the amazing movie. Both of them are dear to me because the real protagonist is cocoa and chocolate and that's how it's supposed to be - it is heart-warming to see those amazing scenes of Vianne preparing chocolate, crashing cocoa beans, and tempering. This is a passion for a lifetime! (hands up if your chocolatier career was influenced by the movie! ☝)


Ingredients:
150 gr milk chocolate
80 ml cream
two small spoons of butter
chili, cinnamon
200 gr dark chocolate
20 gr white chocolate

Recipe:
I melt the milk chocolate in a bain-marie, then mix it with the cream and the butter. Finally, I add the spices. I prefer chili to be felt at the end of a bite: a hot aftertaste in your throat. I whisk the cream until it gets solid, and I leave it in the fridge for a night. The next day, I put it in a piping bag and I squeeze small mounds on a parchment sheet. I put them back in the fridge for an hour.
I temper the dark chocolate, I dip the mounds in it. I let the chocolate get solid, finally I temper the white chocolate and I dip the tip of the bonbons in it.

No comments: