February 19, 2019

fehércsoki likőr // white chocolate liqueur

Az alattam lakó néni haldokló fikuszát tartó állvány alatt, a lépcsőház sarkában lakik egy kobold, aki a Bigli névre hallgat. Ma hazafelé jövet hallom ám, hogy nagyban cuppog, és hozzá még dúdol is, csak akkor hallgatott el, amikor már egészen közel értem hozzá. - Hát te meg mit művelsz itt? - kérdeztem. - Semmit, semmit - felelte, mert már hozzászokott, hogy ha rosszaságot művel, olyankor fenékbe billentem. Ebből persze tudtam, hogy megint rosszaságot művelt, amit csak tetézett, hogy elő se merte dugni a képét. - Már megint loptál valamit, mi? - kérdeztem, jól ismervén a szokásait. - Á, dehogy! - hazudta, továbbra is a sarok biztonságából. - Na állj csak elő a farbával, gyerünk, különben többé nem kapsz kenyeret tőlem! - (a házi koboldok többsége kenyéráldozatból tartja fenn magát).
Na erre már előmászott, kezében az üveggel. - Hát az meg mi? - böktem rá. - A tündérkirálynő itala - motyogta Bigli bűntudatosan. - Miért kell neked mindent ellopnod?! Most visszaviszed a kertbe, és visszaadod a tulajdonosának - Na erre már a zubbonya alá dugta az üveget, és felhúzta az orrát. - Ki van csukva! Inkább neked adnám, mint vissza a királynőnek! - Mérgemben toppantottam. - Akkor add nekem! De rögvest, különben nincs több kenyér, se só! - (a házi koboldok kiváltképp szeretik a sót, főleg, ha a küszöbre helyezett kis tálkában kapják). Bigli kényszeredetten nyújtotta felém az üveget. Kikaptam a kezéből, és büntetésből farba billentettem. 
Persze mielőtt visszaadtam a tündérkirálynőnek az üveget erősen megfogyatkozott tartalmával együtt, én is megvámoltam egy icipicit - elvégre nem minden nap iszik az ember a tündérek italából.


Miután megkapta szeretett likőrjét, a tündérkirálynő hálából elárulta a receptet, amit itt közzé is teszek, hátha nektek is kedvetek támad elkészíteni ;)

Hozzávalók:
200 gr fehércsoki
300 ml tejszín
100 ml tej
4 tojássárgája
1 kiskanál vanília
100 gr porcukor
200 ml alkohol

Elkészítés:
A tejszínt és a tejet egy lábasba öntöm és felmelegítem. Beletördelem a csokit, és addig kavarom, amíg a csoki fel nem olvad. Négy tojássárgáját kikeverek 100 gr porcukorral és a vaníliával. Adok hozzá 2-3 kanállal a tejszínből is, hogy a cukor felolvadjon. Fokozatosan keverem össze a tojásokat a tejszínnel, legvégül beleöntöm az alkoholt (nálam vodka volt). Üvegbe töltöm, és a hűtőben tárolom egy hétig, naponta felrázom. Persze a tündérek tovább ízesítik nektárral, de aki furfangos, az találhat olyan fűszert, amivel megbolondíthatja, úgy is mint fahéj, szegfűszeg, akár csili, és így tovább.


In the corner of the stairway, under the stand holding the dying rubber plant of the lady living under me, there lives a leprechaun called Bigli. Today, when I arrived home, I heard that he's squelching and besides, even humming; he fell silent only when I was quite close already. "What are you doing here?" I asked. "Nothing, nothing," he answered, because he is accustomed to being kicked in the pants when he does something naughty. From this, I knew that he did something naughty again; moreover, he didn't even dare to show his face. "You stole something again, right?" I asked, knowing his habits. "Oh no!" he lied, still from the safety of the corner. "Admit it, come on, otherwise you won't get any bread from me!" (most house leprechauns live on bread offerings).
To this, he climbed out with the bottle in his hand. "What is that?" I pointed at it. "The drink of the fairy queen," mumbled Bigli, guiltily. "Why do you have to steal everything?! Bring it out in the garden and give it back to its owner!" But to this, he hid the bottle under his jacket and pulled up his nose. "No way! I'd rather give it to you than to the queen!" I stamped angrily. "Then give it to me! But immediately, otherwise no more bread and salt!" (house leprechauns especially love salt, particularly if it is served in a small plate put on the threshold). Bigli reluctantly handed me the bottle. I grabbed it and as a punishment, kicked his butt.
Of course, before I gave the bottle and its decreased content back to the fairy queen, I also tolled it a tiny bit - after all, one can't consume fairy drink every day.


After having received her beloved liqueur, the fairy queen was so grateful, that she told me the recipe, which I will publish here - maybe you'll also want to prepare it ;)

Ingredients:
200 gr white chocolate
300 ml cream
100 ml milk
4 egg yolks
1 small spoon vanilla
100 gr icing sugar
200 ml alcohol

Recipe:
I pour the cream and the milk in a pot and warm it up. I add the chocolate and I stir it until it dissolves. I whisk four egg yolks with 100 gr icing sugar and vanilla. I add 2-3 spoons of the cream so that the sugar will melt. I gradually mix the yolks and the cream; finally I pour the alcohol in it (I had vodka). I pour the liqueur in a bottle and keep it in the fridge for a week, shaking it up every day. Of course, the fairies also add some nectar, but whoever is crafty enough, might find spices to boost it up with, such as cinnamon, clove or chilli, etc.

No comments: