February 8, 2019

whiskys-vérnarancsos // whisky-blood orange

Azt hiszem, ehhez nem kell túl sok kommentár. A whisky-narancs kombó már egy ideje motoszkált a fejemben, de amikor gyümölcsvásárlás közben megpillantottam a vérnarancsokat, tudtam, hogy ez lesz az ideális megoldás: az égetett karamellhez pontosan passzol a vérnarancs kissé kesernyés íze, így a whiskyvel megbolondított végeredmény sem lesz szájösszeragasztóan édes. És természetesen az egész magas kakaótartalmú étcsoki-csészékbe került. Az ízösszeállításhoz ismét kis bluesrock illik, azt hiszem :)
p.s. még mindig lehet játszani a Facebook oldalamon a Gyűrűk Ura játékban: ahogy a mesékben, itt sem fog elmaradni a jutalom az ötletekért ;)


Hozzávalók:
150 gr étcsoki
80 gr kristálycukor
fél evőkanál vaj
egy vérnarancs
ízlés szerint whisky
cukorgyöngy

Elkészítés:
Karamellizálom a cukrot: minimális keverés mellett hagyom melegedni, míg fel nem olvad és a színe sötét nem lesz. Ekkor leveszem a tűzről, hozzáadom a vajat. Belereszelem a vérnarancs héját, és belefacsarom a fél narancs levét. Visszateszem a tűzre, és addig keverem, míg a massza össze nem áll. Ekkor hagyom kihűlni, végül belekeverem a whiskyt is.
 Temperálok 150 gr étcsokit, elkészítem a kis csokicsészéket. Hűtőbe teszem őket, majd amikor megszilárdultak, kirázom őket a csokiformából. Megtöltöm a karamellel, dísznek hasonló színű cukorgyönggyel szórom meg.


I don't think too much commentary is needed here. The whisky-orange combination had been in my head for a while but when I glimpsed the blood oranges during shopping, I knew that this will be the ideal solution: the bitter taste of the blood orange fits burnt caramel perfectly, thus the end product with the whisky won't glue together your lips. And of course it all went into dark chocolate cups with high cocoa percentage. I believe this combination requires some bluesrock again :)
p.s. you can still play in my Lord of the Rings challenge, on my Facebook page ;)


Ingredients:
150 gr dark chocolate
80 gr sugar
half tablespoon butter
one blood orange
whisky
candy pearls

Recipe:
I caramelize the sugar: I let it warm up with occasional stirring, until it melts and its color becomes dark. Then I take it off the heat and I add the butter. I shred the peel of the orange and squeeze half of the orange in it. I put it back on the heat and I stir it until the caramel becomes a homogeneous mass. Then I let it cool down and finally I add the whisky.
I temper 150 gr dark chocolate, I prepare the chocolate cups. I put them in the fridge and when they become solid, I shake them out of the mould. I fill them with caramel and sprinkle candy pearls on them as decoration.

No comments: