May 11, 2019

citromkrémes // lemon curd

Amikor a Gasztroblogok Facebook csoportban megláttam Sünis kanál citromkrémjét, azonnal összefutott a számban a nyál :D szinte éreztem is az ízét, úgyhogy muszáj volt megcsinálnom - persze ehhez sem jutottam hozzá vagy három napig a hatvanzsillió más teendőm miatt, de végül csak elkészült! És naná, hogy fel kellett használnom csokiban is! Persze ha nem tudtok/akartok temperálni, akkor jó szívvel ajánlom magát a citrom curd-öt is, annyira finom és friss, igen sokféle édességhez el tudnám képzelni. Tervben van citromkrémes-bazsalikomos csoki is (majd ha megnőnek a bazsalikomjaim), citrom-menta, és így tovább, rengeteg ötletem van még :)
A krém receptjét nem írom le ide, azt a Sünis kanál blogban megtaláljátok.


Hozzávalók:
40 ml citromkrém
60 gr fehércsoki
130 gr étcsoki
kakaóvaj, kurkuma

Elkészítés:
Vízgőz felett megolvasztom a fehércsokit, és összekeverem a citromkrémmel. Addig keverem, míg a krém összeáll.
Kakaóvaj és minimális mennyiségű kurkuma keverékével összefröcskölöm a bonbonforma mélyedéseit. Temperálom az étcsokit, elkészítem a burkokat. Megtöltöm őket a citromos krémmel, ha szükséges, hűtőbe teszem egy kicsit (nekem nem kellett, mert a krém szinte azonnal kellő szilárdságú volt a lezáráshoz). Temperálom a maradék étcsokit, talpazom a bonbonokat.


When I saw the lemon curd of the Sünis kanál blog in our gastroblog Facebook group, my mouth began to water immediately :D I could even feel the taste of it, so I had to make it - but of course I couldn't get to it for like three days because of the sixty-billion other things I had to do. But finally it is done and I also had to use it in chocolate! In case you cannot/don't want to temper, I can also recommend making the lemon curd itself, it is so tasty and fresh, and I can imagine using it with a wide range of sweets. I plan to make lemon curd-basil chocolate (once my basils will grow big enough), lemon-mint, etc. I have plenty of ideas :)
Below is the translation of the original lemon curd recipe, then the chocolate's.


Ingredients for the curd:
2 lemons
3 yolks
1 egg
180 gr icing sugar
60 gr butter
Recipe:
I grate the lemon peel and squeeze the lemons. In a metal pot I mix the eggs and the sugar, finally I add the lemon too. In a bain-marie, stirring constantly, I cook the cream until it gets dense enough. I strain the curd to get rid of clods. Finally I add the butter and I leave the cream to cool a bit. I pour it in a jar, close it and set the jar upside down until the cream cools down. Keep it in the fridge!

Ingredients for the chocolate:
40 ml lemon curd
60 gr white chocolate
130 gr dark chocolate
cocoa butter, turmeric

Recipe:
In a bain-marie I melt the white chocolate and combine it with the lemon curd. I stir it until it gets smooth.
With the mixture of cocoa butter and a tiny bit of turmeric I sprinkle the cavities of the bonbon mould. I temper the dark chocolate, I prepare the shells. I fill them with the lemon cream, if necessary, I put the mould in the fridge (I didn't have to because the cream was solid enough for the sealing). I temper the leftover dark chocolate, I seal the bonbons.

No comments: