May 4, 2019

Pippin

Most, hogy újraolvastam a Gyűrűk Urát, ismét megállapítottam, hogy Pippin az egyik kedvenc szereplőm :) Benne van élet, vidám, bumfordi, kíváncsi, jókedvű, elszánt, szeret énekelni, egyszóval igazi karakter. Na, nem is volt nehéz kitalálni, milyen csoki illik hozzá. A választásom egyértelműen a meggyre esett. Hozzá alkoholt akartam társítani, és ahogy böngésztem az üvegek közt, a szemembe ötlött a whiskey. Pippin egyik kedvenc időtöltése a pipázás, így tehát meg is volt a másik alapanyag. Savanykás meggyzselé és füstös-krémes whiskey-étcsoki ganache, hmmm...


Hozzávalók:
150 gr fehércsoki
60 gr étcsoki
20 ml whiskey
egy kiskanál vaj
60 gr meggy
agaragar
lüszterpor, kakaóvaj

Elkészítés:
Először ragasztószalagból levágott darabkákat ragasztok a bonbonforma mélyedéseibe, hogy megkapjam a választóvonalat. Ezután előbb aranyszínű, majd vörös lüszterporral fröcskölöm össze a mélyedéseket, úgy, hogy középre menjen a java. Végül eltávolítom a ragasztószalagot. Temperálom a fehércsokit, elkészítem a burkokat.
Ezután jön a meggyzselé (én mirelit magozott meggyet használtam). Összeturmixolom a meggyszemeket, majd szitán át leszűröm. Az így kapott lét egy negyed kanál agaragarral felforralom, aztán hagyom lehűlni. Amikor már nem túl forró, minden mélyedésbe csurgatok egy adagot.
Most jön a whiskeykrém. Vízgőz felett felolvasztom az étcsokit egy kiskanál vajjal, majd elegyítem a whiskeyvel. A krémet a megszilárdult meggyzselére rétegezem. Hűtőbe teszem a formát, és amikor a krém megszilárdul, temperálom a maradék fehércsokit és lezárom a bonbonokat.



Now that I re-read the Lord of the Rings, I acknowledged again that Pippin is one of my favourite characters :) there's life in him, he's cheerful, clumsy, curious, happy, determined, he loves to sing, he's basically a real character. It wasn't hard to find out what kind of chocolate fits him. I chose sour cherry. I wanted to pair it up with alcohol and as I was browsing through the bottles, I found the whiskey. Since one of Pippin's favourite activities is smoking the pipe, I had the other ingredient. Sour cherry jelly and smokey-creamy whiskey-dark chocolate ganache, hmm...


Ingredients:
150 gr white chocolate
60 gr dark chocolate
20 ml whiskey
one spoon of butter
60 gr sour cherry
agar
lustre dust, cocoa butter

Recipe:
First, I tear off pieces of the tape and stick them into the cavities of the mould to get the separating line. Then I sprinkle the cavities first with golden, then with red lustre dust in a way that the bulk of it goes in the middle. Finally I get rid of the tape. I temper the white chocolate and I prepare the shells.
Then comes the cherry jelly (I used frozen pitted cherries). I blend the cherries and I sieve them. I boil the liquid with a quarter spoon of agar, then I leave it to cool. When it's not too hot anymore, I pour a bit into every cavity.
Now comes the whiskey cream. In a bain marie I melt the dark chocolate and the butter, then I combine it with the whiskey. I put a layer of the cream on the top of the cherry jelly. I place the mould in the fridge and when the cream sets, I temper the leftover white chocolate and I seal the bonbons.

No comments: