June 6, 2019

Arwen

Nagy szerencsénkre a Gyűrűk ura film készítői kicsivel nagyobb szerepet szántak és több mondatot adtak Arwen szájába, mint Tolkien. A könyvben ugyanis Arwen szerepe nagyjából annyiban merül ki, hogy szépségesen szép, és szerelmes Aragornba. Ezzel szemben a filmben a romantikus pillanatok mellett kapott egy elég vagány üldözős jelenetet, egy látomást, és még választás elé is került. Végül persze elfoglalta méltó helyét a Király oldalán.
Tolkien nőalakjai (már azok, akik valami jelentősebb szerepet is kapnak) általában kétféle archetípusnak felelnek meg: vannak köztük nőiesen titokzatos, törékeny, ugyanakkor saját sorsukat formálni képes hölgyek, meg... van Éowyn :D No de róla majd később, mert ennek a posztnak még mindig Arwen a főszereplője. Egyszóval Arwen a féltünde, aki megerősíti az emberek és tündék közti jó kapcsolatot, szépsége és kedvessége miatt népe körében kijár neki az Esticsillag név. Egy ilyen teremtésnek nyilván nem volt nehéz illendő csokit varázsolni :) Kissé felturbóztam az eredeti, a Facebook-posztom alá érkezett ötletet (meggy, mascarpone), mivel még ennél is különlegesebb és fejedelmibb ízösszeállítást akartam készíteni. És persze a bonbon díszítését is ehhez igazítottam :)


Hozzávalók:
150+30 gr fehércsoki
50 gr mascarpone
fahéj
40 gr meggy
egy vörös rózsa szirmai
agaragar
vörös lüszter, kakaóvaj

Elkészítés:
Először a bonbonburkokat készítem el. Öntapadó papírszalagból szív formákat vágok ki, amiket a mélyedésekbe ragasztok. Ezután a lüszterport és az olvasztott kakaóvajat elegyítem, és összefröcskölöm a mélyedéseket. Az ecsetre csak igen kis festéket viszek fel, hogy apró pöttyök keletkezzenek. Megvárom, míg megszárad a kakaóvaj, ekkor óvatosan eltávolítom a papírszíveket. Temperálom a fehércsokit, kiöntöm a formát.
Ezután jön az első réteg töltelék: a meggyeket és a rózsaszirmokat összeturmixolom. Felforralom egy csipet agaragarral, majd állandó kevergetés mellett kihűtöm. Amikor kezd zselésedni, néhány cseppet minden bonbon aljába öntök.
A második réteg töltelékhez a mascarponét simára keverem, megolvasztok 30 gr fehércsokit, hozzáadom, majd fahéjjal ízesítem a krémet. A meggyzselére adagolom, és hűtőbe teszem a formát. Végül lezárom a bonbonokat. 



Fortunately the makers of the Lord of the Rings trilogy gave a bit more role and a bit more sentences into Arwen's mouth than Tolkien. In the books Arwen's role is limited to being incredibly beautiful and being in love with Aragorn. By contrast, in the movies, besides romantic moments, she got a quite cool chase scene, a vision and she even had to make a choice. Finally, of course, she took her place together with the King.
Tolkien's female characters (at least those who have some bigger role) are usually the embodiment of two archetypes: there are those who are feminine and mysterious, fragile, but still able to shape their fate, and... there is Éowyn :D But this post is still about Arwen. So Arwen is the half-elf, who strengthens the good connection between men and elves; her beauty and kindness earned her the name Evenstar among her people. It wasn't hard to make a chocolate for such a person :) I boosted the original idea (sour cherry, mascarpone), as I wanted something even more regal and special. And of course I designed the decoration of the bonbon accordingly :)




Ingredients:
150+30 gr white chocolate
50 gr mascarpone
cinnamon
40 gr sour cherry
petals of a red rose
agar
red lustre, cocoa butter

Recipe:
First I prepare the shells. I cut out hearts of a paper tape and stick them into the cavities. Then I mix the lustre dust and the melted cocoa butter, and I sprinkle the cavities. I take only a little bit of paint on the brush at once in order to get really tiny dots. I wait until the cocoa butter hardens, then I get rid of the paper hearts. I temper the white chocolate and I prepare the shells.
Then comes the first layer of filling: I blend the sour cherries and the petals. I boil them with a bit of agar, and then cool the mixture while constantly stirring it. When it starts to jellify, I put some drops into each bonbon.
For the second layer, I combine the mascarpone and 30 gr melted white chocolate, until the cream gets smooth. Then I season it with cinnamon. I pour it on the top of the jelly. I put the mould in the fridge. Finally I seal the bonbons.

No comments: