April 3, 2021

Húsvét // Easter

Mit is írhatnék... Most, hogy hosszú idő után végre eljutottam legkedvesebb helyemre, arra is rájövök, mennyi minden változott és mennyi fog még a vírus miatt. Na és persze nem csak amiatt :) egyébként is sok minden változott az életemben. Elég valószínű, hogy ez az év az egyik legjobb lesz hosszú idő óta. Na de idáig sok munka vezetett, például egy ötéves kutatás, aminek most érek a végére - ám a doktori disszertáció megvédése, javítása, újravédése alatt így például kevesebb idő marad a hobbijaimra - vagy ha idő van is, energia nem túl sok. Sejtem, hogy mások is hasonló cipőben járnak mostanság, az immár egyéves bezártság kikészíti a legtürelmesebb embereket is. Mindentől függetlenül viszont úgy érzem, nekem szerencsére sok olyasmi összejött eddig ebben az évben, amit már régóta terveztem, és hogy igazán boldog vagyok.
Persze ennek azért része a csoki is - ha készíteni nem is mindig tudok, azért a fogyasztásával nem maradok el sosem :D A következő húsvéti csokiötletet egy Facebook-os fórumon láttam, és nem tudtam ellenállni neki :D Jópofa, egyszerű az elkészítése, és kreatív. Így aztán ez lett a húsvéti meglepetés a családnak.


Hozzávalók:
300 gr fehércsoki
50 ml tejszín
2 kiskanál szárított rózsavirág
1 kiskanál rózsaméz
1 kiskanál vaj
ételfesték

Elkészítés:
Először a krémet készítem el: felforralom a tejszínt a szárított rózsával együtt, és állni hagyom. Egy órával később hozzákeverem a vajat, a mézet, és 80 gr olvasztott fehércsokit.
Most jöhetnek a tojásfehérjék: temperálok 150 gr fehércsokit, és egy kanál segítségével formátlan pacákat terítek belőle sütőpapírra. Kicsit megrázogatom a papírt, hogy a felszínük kisimuljon, aztán hagyom őket megszilárdulni.
A maradék fehércsokit ismét temperálom, a végén teszek bele egy-egy kis adag sárga és narancssárga ételfestéket. Beöntöm a félgömbös bonbonformába, a hűtőbe teszem kis időre. Végül megtöltöm a bonbonokat a rózsás krémmel, és ismét hűtőzöm, míg a krém lehűl. Ekkor kiütögetem a formából a csokikat, és fejjel lefelé, némi temperált fehércsoki segítségével a tojásfehérjékre ragasztom őket. (nálam maradtak még félgömbök, ezeket összeillesztettem gömbbé). Kész is a fincsi húsvéti tükörtojás :D



Húsvéti nyuszik pihenője // Easter bunnies taking a nap

What can I say... Now that after a long while I finally managed to travel to my favorite place, I realized how many things have changed and how many will still, due to the virus. But of course not only because of that :) many things changed in my life for other reasons too. Probably this will be one my best years in a long while. It took a lot of work to get here, for instance a five-year-long research which I am about to finish now - however, because of the defence of the doctoral dissertation, its editing and the second defence, I have much less time for my hobbies - or if I have time, I don't have much energy. I suspect that others are in the same shoes nowadays; being in lockdown for a year is hard business. Still, I feel that this year, luckily, I succeeded in many things that I had planned for a long while and that I am truly happy.
Obviously, chocolate is a part of this - even if I can't make some, I still consume it :D I found the following Easter chocolate idea at a Facebook forum and I couldn't resist :D It's funny, easy to make and creative. Thus, it became the Easter surprise for the family.


Ingredients:
300 gr white chocolate
50 ml cream
2 small spoons of dried rose flower
1 small spoon of rose honey
1 small spoon of butter
food paint

Recipe:
First, I make the filling: I boil the cream with the dried rose and leave it for a while. An hour later, I add butter, honey and 80 gr melted white chocolate.
Then I prepare the egg-whites: I temper 150 gr white chocolate and 
with a spoon, I spread shapeless blobs on a parchment sheet. I shake the sheet a bit so that the surface gets smooth, then I leave them to dry.
I temper the rest of the white chocolate and I add small amounts of yellow and orange food paint. I pour it in the semi-globe bonbon mold, which I place in the fridge for a while. Finally I fill the bonbons with the rose cream and cool them again until the cream sets. Then I take the bonbons out of the mold and I glue them on the egg-whites with some tempered white chocolate. (I still had some semi-globes left in the end, which I glued into globes). And there you have your yummy Easter sunny-side-up eggs :D

No comments: