February 13, 2022

eper-tökmagkaramell // strawberry-pumpkin seed caramel

Bár Valentin napi köntösben van, ez a csoki mégsem arra, hanem születésnapra készült :) Eredetileg a tölteléket picit másképp képzeltem, de végül így is nagyon finom lett, épp annyira tömény csak, hogy még nem gejl.

Hozzávalók:
150 gr cukor
70 ml tejszín
két kiskanál méz
100 gr tökmag
30 gr porcukor
20 ml pisztáciaolaj
40 ml eperpüré
80+200 gr étcsoki
ételfesték

Elkészítés:
A tökmagot pisztáciaolajjal és porcukorral aprítógépben addig darálom, amíg krémes állagú nem lesz. Ezután elkészítem a karamellát: felolvasztom a cukrot, majd kis részletekben hozzákeverem a tejszínt, végül a mézet. 50 gr karamellába belekeverek ugyanennyi tökmagkrémet, és addig melegítem, kevergetem, amíg egynemű krémet kapok.
Elkészítem az eperkrémet: felolvasztok 80 gr étcsokoládét, és hozzáadom az eperpüréhez.
Piros festékkel belefestek a mélyedések közepébe. Miután megszáradt a festék, egy fogpiszkálóval EKG jelet rajzolok beléjük, majd fehér festékkel is átfestem. Temperálok 200 gr étcsokit, elkészítem a bonbonok burkát. Megtöltöm előbb az epres krémmel, azután a tökmagkaramellel. A maradék temperált csokival lezárom a bonbonokat.


Even thought these chocolates look like Valentine's day, they were made for a birthday :) Originally I imagined a slightly different filling but they became quite tasty in the end, dense but not cloying.

Ingredients:
150 gr sugar
70 ml cream
two small spoons of honey
100 gr pumpkin seed
30 gr caster sugar
20 ml pistachio oil
40 ml strawberry puree
80+200 gr dark chocolate
food paint

Recipe:
I grind the pumpkin seeds, the pistachio oil and the caster sugar in a food processor until I get a smooth cream. Then I prepare the caramel: I melt the sugar, then add the cream in small portions, and finally the honey too. I take 50 gr caramel, combine it with the same amount of pumpkin seed cream, and warm them until I get a creamy caramel sauce.
I prepare the strawberry cream: I melt 80 gr chocolate and I mix it with the strawberry puree.
I paint into the cavities of the mold with red food paint. After the paint dries, I draw EKG signs in it with a toothpick, then I paint it over with white paint. I temper 200 gr dark chocolate, I prepare the bonbon shells. I fill them first with the strawberry cream, then with the pumpkin seed caramel. I seal the bonbons with the leftover tempered chocolate.

No comments: