May 11, 2025

málna-só // raspberry-salt

Két kisgyerek mellett tényleg sokkal sűrűbb és nehézkesebben halad az élet. Ez csak abból a szempontból rossz, hogy az embernek nagyjából semmi ideje nem marad a hobbijaira. Mert ugyan meg lehet azt játszani, hogy hétvégén egyikünk vállalja, hogy egy órácskát lefoglalja a két kölköt, de akkor meg az embernek lelkifurdalása van, hogy a másiknak nem lesz ideje a saját dolgaira :D Épp ezért készülnek ritkábban a csokik, meg amit el is készítettem, arról is alig van időm írni. Hosszú ideig a mesékkel sem igazán tudtam foglalkozni - na persze leszámítva azokat, amiket napközben/esti meseként kell olvasni -, viszont most már örvendetes fejlemény, hogy Eriket elkezdték érdekelni a "szörnyek", amik éjszaka az ablak körül ólálkodnak. Úgyhogy lehet tanítgatni a mitológia alapjaira: most már tudja, hogy a "szörnyek" csak akkor jöhetnek be, ha meghívjuk őket, és ha kis adag kenyeret teszünk nekik az ablakpárkányra, akkor azt megeszik, és továbbállnak. ("Én majd teszek nekik csokigolyót!" :D)
Az alábbi csoki még februárban készült, de csak most tudtam időt szakítani erre a posztra.

Hozzávalók:
150 gr étcsoki
50 ml tejszín
20 gr vaj
20 gr méz
7-8 szem liofilizált málna
himalájai só

Elkészítés:
A csokit apróra vagdalom. A tejszínt, mézet és vajat egybeöntöm, felforralom. Az étcsokira öntöm, fényes ganache-t keverek belőle. Beleszórok 2-3 csipet sót, valamint belemorzsolom a málnaszemeket. Még egyszer megkeverem a krémet, és hűtőbe teszem, amíg formálható állagúvá hűl. Trüffelgolyókat formázok, meghempergetem őket kakaóporban, és kész is a trüffel.

When you have two little kids, life really gets busier and cumbersome. This is bad only from one point of view, that you don't have time for your hobbies. I mean, you can ask your significant other to take care of the kids for an hour over the weekend but then you feel guilty because he won't have time for his hobbies :D Therefore I make chocolate less often and even when I do, I barely have time to write a blogpost about it. I also couldn't deal with my fairytales - except for those I have to read during the day and as bedtime stories -, but now! Erik started to be interested in the "monsters" that lurk outside the window at night. And thus he could be taught basic mythology: he knows already that "monsters" can enter only if we invite them, and if we put a bit of bread on the windowsill, they will eat it and go away. ("I will put out chocolate cereal for them!" :D)
I made the following chocolate back in February but had some time to write the post just now.

Ingredients:
150 gr dark chocolate
50 ml cream
20 gr butter
20 gr honey
7-8 lyophilized raspberries
Himalayan salt

Recipe:
I chop the chocolate into little pieces. I pour the cream, honey and butter in a pot and boil them. I pour the liquid on the chocolate and I stir it until I get a shiny ganache. I sprinkle 2-3 pinches of salt and grind the raspberries in it. I mix the cream again and put it in the fridge until it cools down entirely. Then I shape truffle balls of it, and roll them in cocoa powder.

No comments: