December 23, 2016

Karácsonyi csokigömb // Christmas choco globe

Már csak egyet kell aludni!!! Az elmúlt napok csoki- és szaloncukor készítéssel teltek, többek közt készült egy karácsonyfadísz, meg néhány mendiant transzferfóliára öntve :) Most már asszem el leszünk látva elég csokival az ünnepek alatt :D

Csoki díszgömb
Hozzávalók:
kreatív hobbiboltban beszerezhető műanyag gömb
70 gr fehércsoki
20 gr tej- vagy étcsoki, vagy előre elkészített bonbonok
lüszterpor

Elkészítés:
Temperálom a fehércsokit, és ha kész, ecsettel körberajzolom a műanyag gömb mindkét félgömbjének belső szélét. Legalább háromszor átfestem, hogy jó vastag perem alakuljon ki. Ezután különböző mintákat rajzolok a gömb belsejébe, ügyelve arra, hogy több helyen összeérjenek. Ezeket a mintákat is többször átfestem csokival, hogy vastagabbak és tartósak legyenek. 


 Miután kész a minta, hosszú időre hűtőbe teszem, míg jól át nem hűl. Ha megszilárdult a csoki, előbb óvatosan megnyomkodom a műanyag gömböt, ügyelve arra, hogy el ne roppanjon a csoki. Fejjel lefelé fordítva finoman az asztalhoz ütögetve ki fog esni a gömbből a kész csoki. Ha egy-egy kisebb rész letörik, olvasztott csokival vissza lehet ragasztani. Sütőpapírra készítek néhány mintát (fenyőfát, vagy csak cikkcakkokat) elütő színű csokiból, és mielőtt összeragasztom a gömb két felét, ezeket belehelyezem. Lehet bele tenni szaloncukrot, vagy bonbont is. Olvasztott csokit kenek a peremekre, összeillesztem őket és megvárom, míg megszilárdul. A kész gömbre kis arany és fehér lüszterport kenek, hogy még csillogóbb legyen.


A mendiantokat temperált csokiból készítettem, amit transzferfóliára öntöttem, és megvártam, hogy megszilárduljon. A fatörzs hasonló technikával készült: ehhez levágtam egy csíkot a fóliából, elkentem rajta a csokit, és amikor kezdett szikkadni, összetekertem, úgy hagytam megszilárdulni.

Boldog Karácsonyt!


Only one day until Christmas!!! The last days were spent with chocolate and candy making, among others I prepared a Christmas tree decoration globe and some mendiants on transfer sheet. :) Now I think we'll have enough chocolate until the new year :D

Choco globe
Ingredients:
plastic globe bought in creative hobby shop
70 gr white chocolate
20 gr milk or dark chocolate, or previously prepared bonbons
luster dust

How to prepare:
I temper the white chocolate and when it's ready, I paint a chocolate stripe on the inside fringes of the two halves of the globe. I paint them through at least three times in order to get a thick edge. After that I paint patterns in the inside, taking care that they touch each other here and there. I go through the patterns twice at least so they become thick and stable.


After I'm done with the patterns, I put the globe in the fridge for a long time until it cools completely. When the chocolate gets hard I carefully push around the fringes of the globe, taking care that the chocolate doesn't get broken. Turning it upside down and knocking it gently at the table the chocolate will fall out of the mould. If a smaller part breaks off, it can be fixed with melted chocolate. I make some patterns of milk or dark chocolate on parchment paper (Christmas tree or just zigzags) and before sticking together the two halves I put them inside the globe. We can put there candies or bonbons too. I paint melted chocolate on the fringes and I fit together the two halves. I put some golden and white luster dust on the globe when it's done.


I prepared the mendiants of tempered chocolate which I poured on transfer sheet and I waited for them to set. For the tree trunk I cut off a stripe of the transfer sheet, I smeared chocolate on it and when it started to set, I scrolled it up and left it to get solid.

Merry Christmas!

No comments: