December 16, 2017

Aztec bonbon

Születésnapom alkalmából megajándékoztam magam az alábbi könyvvel, és az alábbi néhány sort találtam benne:
"1519 áprilisában megérkezett a Tabasco-partra Hernan Cortés spanyol hódító lóháton, fehér arccal, nagy szakállal. A korabeli források szerint az ottani lakosság meglátva őt, Quetzalcoatl azték istenségnek hitték. Montezuma császár arany talpas pohárban kínálta neki a csokoládéitalt, az isteni nedűt, melyet mézzel édesítettek, valamint chilivel, fahéjjal és szegfűszeggel fűszereztek."


Ó. Az igazi kakaó receptje, amit még nem cukroztak agyon, benne az az ősi, vad íz, kalandra csábító, a lélek legtitkosabb vágyait megszólító. Bűn lenne megszelídítetlenül hagyni.
80%-os minőségi csokit vettem hozzá. Valójában ez egy nagyon egyszerű bonbon, a fűszerek adják meg az igazi mélységét, na és persze a dús, tiszta, friss kakaó. Természetesen egy ilyen fenséges, régi recepthez megfelelő külső is dukál :) így előkerestem a legszebb transzferfóliámat is :)


Hozzávalók:
100 gr 80%-os étcsoki
150 gr 50%-os étcsoki
másfél kiskanál vaj
2 kiskanál méz
fahéj, vanília, chili, szegfűszeg
transzerfólia

Elkészítés:
Vízgőz felett megolvasztom a 80%-os csokit. Hozzákeverek másfél kiskanál vajat, két kiskanál mézet és a fűszerekből ízlés szerint 1-2 csipetet. A chiliből érdemes egy egész picit többet adni, hogy meglegyen a csípős felhang.
Méretre vágom a transzerfóliát, belehelyezem a mágneses öntőformába. Temperálom az 50%-os étcsokit, elkészítem a bonbonok burkát. Miután megszáradtak, megtöltöm őket a fűszeres krémmel, és hűtőbe teszem. Végül lezárom a bonbonokat.


On the occasion of my birthday I bought myself a chocolate book and while reading, I found these lines:
"In April 1519 Hernan Cortés Spanish conqueror arrived at the Tabasco coast on his horse, with white face and long beard. According to contemporary sources, the locals believed him to be Quetzalcoatl Aztec god. In a golden cup Montezuma emperor offered him cocoa drink, the divine potion, which was sweetened with honey and flavoured with chili, cinnamon and clove."


Oh. The recipe of the cocoa that wasn't full of sugar; it contained that ancient, wild flavour which tempts to take an adventure and resonates with the secret desires of the soul. It would be a sin not to tame it.
I bought 80% quality chocolate for this. This is actually a very simple bonbon; it's depth depends on the spices and of course on the mellow, clear, fresh cocoa. Naturally adequate looks are suitable for a royal, old recipe :) so I chose my most beautiful transfer sheet too :)


Ingredients:
100 gr 80% dark chocolate
150 gr 50% dark chocolate
one and a half small spoon of butter
2 small spoons of oney
cinnamon, vanilla, chili, clove
transfer sheet

Recipe:
In a bain-marie I melt the 80% dark chocolate. I mix it with some butter, two small spoons of honey and 1-2 pinches of the spices. A little bit more can be aded of the chili, as it will provide the hot overtone.
I cut up the transfer sheet and I place it in the magnetic mould. I temper the 50% dark chocolate, I prepare the bonbon shells. After they get solid, I fill them with the spicy cream and I put them in the fridge. Finally I seal the bonbons.

No comments: