Eljött a ködös-titokzatos őszi estek ideje, a hűvös-álmos reggelek, levegőben úszó ökörnyál és fátyolfelhők mögött bujkáló Hold ideje. Hamarosan megnyílik a holtak és szellemek világának kapuja egyetlen napra, hogy átlibbenhessenek ebbe a világba. Előjönnek a tündérek, démonok, kicsik-nagyok, azok a furcsa lények, akik éjjel motoszkálnak az ablak alatt, de ha kinézel, nincs ott senki, és azok, akik elrepülnek a Hold előtt, de csak a szemed sarkából látod az árnyékukat.
Halloween-Samhain sötét időszak, és ehhez illendően kell megülni is. Előkerülnek a gyertyák, őszi díszek, töklámpások. Na meg az ide illő édességek is :) A legutóbbi kis összejövetelre én is készítettem egy adagot - netről inspirálódtam, de továbbfejlesztettem az ötletet. Az alap édesség egy ún. "dirt cup", pohárkrém, amit feldíszítettem; továbbá készültek trüffelek is. Vettem pár agyvelő- és szemgolyó-gumicukrot, meg csont-koponya cukorkát.
A pohárkrémhez:
fél liter tej
egy csomag pudingpor
brandy
kakaós keksz
50 gr tejcsoki
30 gr fehércsoki
A trüffelhez:
100 gr 80%-os étcsoki
egy kiskanál méz
egy kiskanál vaj
kakaópor és sózott pirított mandula
Elkészítés:
A pohárkrémekhez előbb elkészítem a díszítést: kiterítek egy sütőpapírt, előkészítek néhány hurkapálca darabot, és egy papírdarabra felrajzolom a mintákat: fát, szellemet és sírkövet, majd ezt a sütőpapír alá helyezem. Temperálok egy kis adag fehércsokit, habzsákból kinyomva elkészítem a szellemeket és a sírköveket a következő módon: a minta alapján megrajzolom a figurát, és az aljára, az olvasztott csokiba teszek egy hurkapálcát úgy, hogy kb. 2 centivel túlnyúljon alul. Ezután a pálcára is nyomok egy adag csokit, hogy hozzátapasszam a figurához és beborítsam. Ha valahol kicsit mellémegy a csoki, ecsettel megigazítom. A sütőpapírt a hűtőbe teszem, de mivel vékony réteg csokiról van szó, elég gyorsan megszáradnak a figurák. Óvatosan lehúzom őket a papírról. Temperálok egy kis tejcsokit, és a fák elkészítéséhez hasonlóképp járok el: előbb egy sávot készítek, erre teszek hurkapálcát, majd azután megrajzolom a fát, és a pálcát beborítom csokival. A tejcsokival rajzolok szemet a szellemeknek, és ecset segítségével felírom a sírkövekre, hogy RIP.
A pudingporos tasakon lévő instrukcióknak megfelelően megfőzöm a pudingot. Miközben hűl, öntök hozzá egy egészséges adag brandyt. Kiadagolom négy pohárba, és egy-egy réteg puding fölé morzsolok egy adag csokis kekszet, amit aztán beborítok még egy adag pudinggal. Mozsárban porrá tört kekszet szórok a tetejére, és ha már kihűlt a puding, minden pohárba beleszúrok egy-egy csokifát, és egy sírkövet vagy szellemet. A fa elé szórok néhány cukorcsontot és -koponyát, egyet-egyet félig a keksz-homok alá tűzök, mintha most bukkant volna fel a sírból.
Ingredients:
For the dirt cup:
half a liter milk
instant pudding powder
brandy
chocolate biscuits
50 gr milk chocolate
30 gr white chocolate
For the truffles:
100 gr 80% dark chocolate
a small spoon of honey
a small spoon of butter
cocoa powder and salted, roasted almonds
Recipe:
For the dirt cups, I first prepare the decorations: I place a piece of baking paper on the table; I break skewers into smaller pieces and I draw the templates on a piece of paper: a tree, a ghost and a tombstone, then I put this paper under the baking paper. I temper some milk chocolate and with the help of a piping bag, I prepare the ghosts and the tombstones: I draw the figures and at their bottom, I place a piece of skewer, which is approximately 2 centimeters longer.. Then I also drip some chocolate on the skewer in order to stick it properly to the figure and to cover it. If something goes wrong, I correct the lines with a brush. I place the parchment paper in the fridge, but since these are thin layers of chocolate, they will set quickly. I carefully pull them off the paper. I temper the milk chocolate and I make the trees in a similar way: first I draw a stripe, on which I place the skewer, then I draw the rest of the tree and I cover the skewer with chocolate. I draw eyes for the ghosts with milk chocolate and I also write RIP on the tombstones.
I prepare the pudding based on the instructions given on its packet. While it cools, I add a generous amount of brandy. I portion it into four cups and I layer it with chocolate biscuit crumb, which is again covered with a layer of pudding. I crush some biscuits in the mortar, which I sprinkle on the top and when the pudding gets cold, I stick one chocolate tree and a tombstone or a ghost into each cup. I throw some candy bones and skulls in front of the trees, and stick some of them under the biscuit-dirt so that it looks like they have just popped up from the grave.
Then come the truffles. For this, I melt the dark chocolate, then I add the honey and the butter. I stir it until I get a smooth cream and I wait until it cools. I crush the almonds in a mortar and pour it on a plate. I shape small spoonfuls of the cream into little balls and roll them in the almond, then put them in cup liners.
No comments:
Post a Comment