October 7, 2020

Whisky-sós karamell // Whisky-salty caramel

Klasszikus ízpárosítás ez, és klasszikusan két perc alatt ettük fel az eredményt :D Nem is szaporítom a szót, íme a recept:

Hozzávalók:
110 gr cukor
70 ml tejszín
egy kiskanál méz
két kiskanál vaj
himalájai só
30-40 ml whisky
200 gr tejcsoki
ételfesték, kakaóvaj

Elkészítés:
Először a karamellt készítem el: kis lángon megolvasztom a cukrot, és amikor szép aranybarna lesz, apró részletekben hozzáadom a tejszínt, majd a mézet és a vajat. Némi kevergetés mellett megvárom, míg a cukor ismét megolvad és a massza összeáll. Akkor elzárom a tüzet. Amikor a karamellszósz kezd hűlni, hozzáadok ízlés szerint néhány csipet himalájai sót és whiskyt. Vigyázat, másnapra egészen más íze lesz, ha összeért!
A bonbonhéj díszítéséhez rózsaszín ételfestékkel kanyargós csíkokat festek a forma mélyedéseibe. Temperálom a tejcsokit, kiöntöm a formát, majd a hűtőbe teszem. Amikor a kis félgömbök egészen megszilárdultak, kiszedem őket a formából. Mindet megtöltöm egy-egy kiskanálnyi karamellszósszal, és néhány órára visszateszem a hűtőbe, hogy a karamell kellően megkeményedjen. Csak ezután ragasztom össze a gömböket temperált tejcsoki segítségével.


This is a classic flavor combination and we classically ate up the end result within two minutes :D Here is the recipe:

Ingredients:
110 gr sugar
70 ml cream
small spoon of honey
wo small spoons of butter
Himalayan salt
30-40 ml whisky
200 gr milk chocolate
food paint, cocoa butter

Recipe:
First, I prepare the caramel: I melt the sugar on low heat and when it becomes golden-brown, little by little I add the cream, the honey and the butter. While stirring it occasionally, I wait until the sugar melts again and the mass becomes smooth; then I turn off the stove. While the caramel gets cool, I add some pinches of Himalayan salt and some whisky. Be careful, by the next day the flavor will be a bit different!
I decorate the cavities of the mold by painting twisting pink cocoa butter lines in them. I temper the milk chocolate and I prepare the shells, then I place the mold in the fridge. When the semi-globes get solid, I take them out of the mold. I fill all of them with a spoonful of caramel sauce, then I put them back in the fridge for a couple of hours until the caramel sets. Only after that glue I together the globes with tempered milk chocolate.

No comments: