May 30, 2022

eper-vanília // strawberry-vanilla

Ingredients:
120 ml milk
2 egg yolks
half a vanilla pod
150 gr white chocolate
2 gelatin leaves
150 gr heavy cream
250 gr strawberry
one small spoon of honey
lemon juice
200 gr milk chocolate
food paint

Recipe:
First, I prepare a vanilla-white chocolate mousse. I soak the gelatin leaves in cold water. I pour the milk in a pot, add the egg yolks and the seeds from half a vanilla pod. I warm them up (no boiling!) while stirring constantly. When it gets dense and creamy, I take the gelatin leaves, squeeze them and add them to the cream. I also pour 150 gr melted white chocolate in the mixture and stir them until the gelatin dissolves. I leave the cream to cool to room temperature.
I whisk the heavy cream and I carefully mix the whipped cream and the vanilla-white chocolate cream. I put the bowl in the fridge for a couple of hours until I get a smooth, cold mousse.
I wash and clean the strawberries, then blend them. I press the juice through a sieve in order to get rid of the seeds. I add a spoonful of honey and a couple of drops of lemon juice, then I start to boil the strawberry juice. I leave it to simmer for about half an hour while often stirring, until it gets thicker. 
Now comes the chocolate shell: I stick masking tape in the cavities of the mold in a way that it covers approximately 1/3. With a piece of sponge, I paint red stripes in the cavities, then peel off the masking tape. I paint the cavities with the mixture of white edible paint and gold luster dust. I temper the milk chocolate and I prepare the bonbon shells. When they set, I pour a couple of drops of strawberry puree in the bottom, and cover it with the chocolate mousse. Then I temper the leftover milk chocolate and I seal the bonbons.


Hozzávalók:
120 ml tej
2 tojássárgája
fél vaníliarúd
150 gr fehércsoki
2 zselatinlap
150 gr tejszín
200 gr tejcsoki
250 gr eper
egy kiskanál méz
citromlé
ételfesték

Elkészítés:
Először készítek egy fehércsoki-vanília mousse-t. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A tejet kimérem egy lábasba, hozzáadom a tojássárgájákat és a vaníliarúdból kikapart magokat. Állandó keverés mellett felmelegítem őket (nem szabad forralni!). Amikor kezd sűrűsödni, kifacsarom a zselatinlapokat és belekeverem. Hozzáöntök 150 gr olvasztott fehércsokit is, és addig keverem a krémet, amíg a zselatin felolvad. Hagyom, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Felverem a tejszínhabot és összeforgatom a vaníliás-fehércsokis krémmel. A fazekat néhány órára hűtőbe teszem, míg sima, hideg mousse-t kapok.
Megmosom és megtisztítom az epreket, majd leturmixolom őket. A lét átpasszírozom szitán, hogy megszabaduljak a magoktól. Belekeverek egy kanál mézet és néhány csepp citromlét, ezután felforralom az eperlét. Gyakori kevergetés mellett kislángon hagyom forrni kb fél óráig, míg besűrűsödik.
Most következik a csokiburok: maszkoló ragasztócsíkot ragasztok a bonbonforma mélyedéseibe úgy, hogy kb. 1/3-ot takarjon. Egy szivacsdarabbal vörös csíkot festek a mélyedésekbe, aztán lehúzom a ragasztócsíkot. A mélyedéseket fehér ételfesték és arany lüszter keverékével festem ki. Temperálom a tejcsokit, elkészítem a burkokat. Miután megszilárdultak, néhány csepp eperpürét cseppentek a héjak aljába, ezeket pedig befedem a csokimousse-szal. Ezután temperálom a maradék tejcsokit, és lezárom a bonbonokat.

No comments: