October 24, 2016

kókuszos-mandarinos ropogós // crunchy with coconut and mandarin

Ebben a borongós őszben az embernek igazán kedve támad harapni valami finom, lédús déligyümölcsöt, nem igaz? Egy kis "karibi hangulat" jegyében született meg ez az édesség, na meg a múltkor leírt mandarinmézes bonbonról eszembe jutott az is, hogy már rég használtam a mézet. Ideje volt ismét elővenni :) A végeredmény egy csokicsészébe töltött, roppanós kókuszos réteggel lezárt lágy ganache lett. Az ízélmény akkor bontakozik ki, amikor az ember ráharap az édességre, amiből kiömlik a finom mandarinos krém.


Kíváncsi vagyok, hogy az olvasók közül van-e olyan, aki maga is vezet receptes blogot - ha igen, írd meg kommentben, és kiteszem a linket a blogrollba :) olyan jó a mások által készített guszta kajaleírásokat nézegetni - és aztán nem megcsinálni őket :D vagy esetleg ihletet, ötletet kapni egy-egy ízkombinációról, és mégis kipróbálni!



Hozzávalók:
1 kiskanál kókuszolaj
50 gr tejcsoki
4 kiskanál kókuszreszelék
0,3 dl tejszín
3 kiskanál mandarinméz
1 kiskanál vaj
50+150 gr étcsoki
arany lüszterpor, dekorcukorka

Elkészítés:
A mandarinos ganache-t a múltkorihoz hasonlóan készítem: a felmelegített tejszínhez hozzákeverem a vajat, a mandarinmézet (ízlés szerint) és 50 gr étcsokit. Alaposan elkeverem, majd a ganache-t a hűtőbe teszem.
Elkészítem a kókuszos krémet: egy kanál kókuszolajat felmelegítek, beletördelem a tejcsokit, elkeverem és végül hozzáadok néhány kiskanál kókuszreszeléket. A csoki vissza fog dermedni, így előfordulhat, hogy töltés előtt még egyszer fel kell melegíteni kicsit.
Elkészítem a bonbonkapszlikat. Hűtés után 2/3-ig megtöltöm őket a mandarinos ganache-sal, majd egy kis adag kókuszos csokit teszek a tetejükre. Végül dekorcukorkával díszítem őket, és a kapszlikat megfestem egy kis aranyporral.


  gyerekkorom kedvence - my childhood's favourite :D

In this gloomy autumn one is really in the mood of biting into some tasty, juicy tropical fruit. These sweets were born in the name of some "Caribbean mood", and also because from the latest post about the mandarin honey bonbons it came to my mind that I haven't used that honey in a while. It was time to utilise it again :) The result is a soft ganache filled in chocolate cups and sealed with crispy coconut layer. The taste unfolds when one bites into it and the tasty mandarin cream spills out.


I'm curious whether among the readers there's anyone who also writes a gastroblog - if yes, write down the link in a comment and I'll put it out in the blogroll :) it's so nice to look at the appetizing food descriptions made by others - and then not to do them :D or to get inspiration from certain flavour combinations and try them!

Ingredients:
1 small spoon of coconut oil
50 gr milk chocolate
4 small spoons of grated coconut 
0,3 dl cream
3 small spoons of mandarin honey
1 small spoon of butter
50+150 gr dark chocolate
gold luster dust, deco candies

Recipe:
I prepare the mandarin ganache like last time: I mix the warm cream with butter, mandarin honey (according to own taste) and 50 gr dark chocolate. I stir them then I put the ganache in the fridge.
I make the coconut cream: I warm up one spoonful of coconut oil, I add the milk chocolate, I stir them and finally I add some spoons of grated coconut. Probably it will have to be warmed up a bit again before filling because the chocolate will get solid in the meanwhile.
I prepare the bonbon caps. After cooling I fill them 2/3 full with the mandarin ganache, then I put some coconut cream on their tops. Finally I decorate them with candies and I paint the cups with some golden dust.


No comments: