Mindenféle Facebookon és egyéb helyeken terjengő információkkal szemben a Halloween valójában a katolikus egyház egyik kísérlete arra, hogy hagyományai közé olvassza és megszelídítse a kelta Samhain ünnepét. Egy igen régi hagyományról van tehát szó, amely az év világos/napos és sötét felét választja el. Samhain átmeneti idő a kettő közt, és mint ilyen, sokféle szertartás kapcsolódott hozzá: ilyenkor hozták le az állatokat a téli legelőkről, örömtüzeket gyújtottak, alakoskodtak, és úgy hitték, hogy ekkor vékonyabb a világok közti válaszfal, ezért áldozati ételt helyeztek a küszöbre az arra kószáló démonoknak, tündéreknek és más lényeknek, és az asztalnál is üresen hagytak egy helyet a már eltávozott, de ilyenkor visszalátogató rokonok szellemeinek.
Már ennyiből is kitűnik, hogy sok áthallás van Samhain és a mai Halloween között. A gyertyagyújtás, a töklámpás arca mind a démonok elűzésére szolgáló modern, szelídített mágia. Ilyenkor megyünk a temetőbe, és az átmenetet jelképezi bizonyos országokban a nyári időszámításról a télire való átállás is.
Na és hogy ne maradjunk igazi mágia nélkül, arról a csoki is gondoskodik :)) a töklámpásokat vettem alapul külsőleg és belsőleg is, egy kis alkohollal az ünnep jegyében (ötletgazda 2: Minako) :D
Hozzávalók:
30 gr sütőtök
30 gr aszalt sárgabarack
8 cl brandy
két csipet gyömbér
50 gr tejcsoki
170 gr fehércsoki
a díszítéshez: 3 evőkanál kakaóvaj, vörös és arany lüszterpor, 10 gr étcsoki
Elkészítés:
Temperálom az étcsokit, majd vékony ecsettel töklámpás arcokat festek a bonbonforma félgömb alakú mélyedéseibe. Ha a csoki elkezd szilárdulni, a vízgőz felett újból fel lehet melegíteni kicsit. Az egyenetlenségeket egy fogpiszkálóval lehet kijavítani, és ne feledjük, hogy ha feliratot készítünk, azt tükörírással tegyük (én persze elfelejtettem, minő meglepő :D)
Ha az arcok megszilárdultak, 2-3 evőkanálnyi kakaóvajat megolvasztok, és arany, meg vörös lüszterpor segítségével narancsszínt keverek ki. Ezzel kétszer átfestem a mélyedéseket, hogy elég intenzív színt kapjanak a töklámpások.
Ezután elkészítem a tölteléket: az aszalt sárgabarackot felszeletelve egy órára brandybe áztatom, majd a sütőtökkel és ízlés szerint még egy kis brandyvel összeturmixolom. Megmelegítem, és adok hozzá 50 gr tejcsokit, meg pár csipet gyömbért, ami élénkebbé teszi az ízhatást.
Most jöhet a bonbon héja: temperálom a fehércsokit (azon fog szépen kijönni a lüszterporos réteg színe), beleöntöm a formába, majd kirázom. Amikor megszilárdult, megtöltöm a bonbonokat. Nem zárom le őket, hanem miután elkészültek, és kiszedtem őket a formából, melegítek egy kis fehércsokit. Kisméretű ecsettel felviszem a csokit azoknak a félgömböknek a peremére, amelyekre arcot festettem, és összeragasztom őket az arc nélküli félgömbökkel. Kész is vannak a finom csoki-töklámpások!
Aki többet szeretne tudni az ír mitológiáról és hogy miről is szól Samhain, annak jó szívvel ajánlom a Tenger dala című csodálatosan animált rajzfilmet, ami közben elmajszolhat némi sütőtökös bonbont ;)
As opposed to information spreading on Facebook and other forums Halloween is in reality an attempt of the Catholic church to incorporate and tame Samhain, the Celtic feast, into its own traditions. So we're speaking of a quite old tradition, which divides the year into a sunny/bright and a dark half. Samhain is a liminal time between the two and as such, many rituals were connected to it: this was the time when cattle were brought back from the summer pastures, bonfires were lit, people guised themselves and they believed that the border between the two worlds was thinner, therefore they placed offerings on the doorsteps for demons, fairies and other creatures wandering around, and at the table they left an empty place for the ghosts of those dead relatives who visited them.
Even from these examples it is clear that Samhain and today's Halloween have much in common. Burning candles and the face of the jack-o-lantern are modern, tamed magic for scaring away the demons. We are going to the cemetery at this time, and the transition is also symbolised by changing back from daylight saving time in certain countries.
And chocolate also takes care that we don't stay without real magic :)) I was inspired by jack-o-lanterns - both in the case of the outside and the inside of these sweets; with some additional alcohol in the name of the feast (idea also by Minako)
(for phase photos, see above)
Ingredients:
30 gr pumpkin
30 gr dry apricots
8 cl brandy
2 pinches of ginger
50 gr milk chocolate
170 gr white chocolate
decoration: 3 spoons of cocoa butter, red and gold luster dust, 10 gr dark chocolate
Recipe:
I temper the dark chocolate, then I paint jack-o-lantern faces with a thin brush into the hemisphere shaped cavities of the mould. When the chocolate starts to get solid, it can be warmed up a bit in a bain-marie. Mistakes can be corrected with a toothpick, and let's not forget to write inscriptions backwards (Of course I forgot it, what a surprise :D).
After the faces solidified, I melt 2-3 spoons of cocoa butter and I add gold and red luster dust in order to achieve an orange colour. I paint the cavities twice for an intensive colour.
After this I prepare the filling: I slice up the apricot and I soak the pieces in brandy for an hour, then I blend them with the pumpkin and with some more brandy (according to taste). I warm up the mixture and I add 50 gr milk chocolate and some pinches of ginger, which will intensify the flavour.
Then I make the bonbon shells: I temper the white chocolate (the layer of luster dust will look nicer with this kind of chocolate), I pour it into the cavities of the mould, then I shake out the excess. When the chocolate gets solid I fill the bonbons. I do not seal them, but when they are done and I take them out of the mould, I warm up some white chocolate. I paint chocolate on the brim of the hemispheres with faces and I stick them together with the other halves. The chocolate jack-o-lanterns are ready!
For those who would like to know more about Irish mythology and what Samhain is about, I can recommend the Song of the Sea, a beautifully animated cartoon - while watching it you may eat up some pumpkin bonbons ;)
No comments:
Post a Comment