March 15, 2017

kokárda csoki // cockade chocolate

Ma van az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója, ennek apropóján gondoltam készítek egy nemzeti színekkel díszített bonbont :) természetesen magyaros ízvilággal: marcipán, barack és pálinka került bele, mert hát pálinka nélkül nincs magyar kaja :D
Nem vagyok biztos benne, hogy középiskolai tanulmányaiból mindenki emlékszik arra, valójában mit is ünneplünk ezen a napon: nem csak a márciusi ifjak által szervezett forradalmat és az Ausztriától való elszakadási kísérletet, hanem a forradalom és szabadságharc által kivívott társadalmi, politikai eredményeket - a jobbágyfelszabadítás és a közteherviselés bevezetését, Magyarország függetlenségének kikiáltását, az új politikai berendezkedés megalakítását, amely meghaladta a rendiséget, a feudalizmust. Bár ezek közül nem minden maradt meg a szabadságharc leverése után, '48 akkor is fordulópont volt az ország történelmében.


Hozzávalók:
100 gr marcipán
150 gr fehércsoki
50 gr barackpüré
2 kiskanál pálinka
1 kiskanál hársméz
matcha tea
lüszterpor

Elkészítés:
Elkészítem a tölteléket: 50 gr barackpürét egy kiskanál hársmézzel felforralok, és hozzáadagolom a marcipánt. Miután kész a massza, lehúzom a tűzről és adok hozzá két kiskanál pálinkát is.
Díszítem a bonbonformát: piros lüszterporral keverem a fehércsokit, temperálom, és csíkokat húzok a mélyedésekbe. Ezután matcha teával kevert fehércsokival ugyanígy járok el. Temperálom a maradék fehércsokit, és kiöntöm a formát. Amikor a bonbonhéjak megszilárdultak, megtöltöm őket a marcipánkrémmel. Végül lezárom a bonbonokat.


Today is the anniversary of the outbreak of the revolution of 1848 in Hungary, which is a national holiday here, therefore I thought I'd prepare bonbons decorated with our tricolour (red-white-green) :) obviously with Hungarian flavours: marzipan, peach and palinka because without palinka there's no Hungarian food (see also the proverb: there is no such thing of which you cannot produce palinka :D).
I am not sure if everyone knows what we are celebrating today: not only the revolution organised by young intellectuals and the attempt to split from Austria but also the social and political achievements of the revolution and war - the abolition of serfdom, equal taxation, the proclamation of Hungary's independence, the new political system, which led from feudalism to a more democratic state.
Even though not all of these remained after the defeat, '48 was a turning point in the history of the country.


Ingredients:
100 gr marzipan
150 gr white chocolate
50 gr peach puree
2 small spoons of palinka
1 small spoon of honey
matcha tea
luster dust

Recipe:
I prepare the filling: I boil 50 gr of peach puree with a bit of honey and I add the marzipan. After the mass is ready, I turn off the stove and I add two small spoons of palinka to the mixture.
I decorate the bonbons: I mix white chocolate and red luster dust, I temper the chocolate and I draw red lines in the cavities of the mould. Then I do the same with white chocolate mixed with matcha. I temper the leftover white chocolate and I make the bonbon shells. When they get solid, I fill them with the marzipan cream. Finally I seal the bonbons.

No comments: