March 7, 2017

málnás-rózsás // raspberry-rose

A múltkori málnás csokin felbuzdulva, mivel minden általam kedvelt csokisblogban szerepelt már a málna-rózsa kombináció valamilyen formában, úgy döntöttem, én is kísérletezem vele egy kicsit. Hát megérte! Nyerő ízkombináció, a málna savanykás, üde ízébe belesimul a rózsa fűszeres-édes tavaszias aromája. A tavaszvárás igazi kísérője lehet ez az íz. :)


Hozzávalók:
15 gr málna
0,2 dl tejszín
70 gr fehércsoki
2 kiskanál szárított rózsaszirom
egy kupaknyi rózsalikőr
100 gr étcsoki
liofilizált málnadarabok

Elkészítés:
A ganache-hoz összeöntöm a tejszínt, a málnaszemeket és két kiskanál szárított rózsát (Ázsia Bt.-nél lehet kapni többek között). Felforralom, közben szétnyomkodom a málnákat. Egy kis ideig kis lángon hagyom, hogy a rózsák íze kellően kioldódjon, aztán leszűröm. A tejszínhez hozzákeverem a fehércsokit, és végül beleöntök egy kupaknyi rózsalikőrt
Ezúttal a jól bevált "cupcake-bonbont" készítettem: a temperált étcsokit beleöntöm a formába, kiütögetem a légbuborékokat és kiöntöm a felesleget, majd hagyom megszilárdulni a csokit. Miután kiszedem a héjakat a formából, megtöltöm őket a krémmel, és díszítésként liofilizált málnaszemeket szórok rájuk.


The last raspberry chocolate made me zealous and since every chocolate blog, that I like, has written about the raspberry-rose combination, I decided that I'm going to experiement with it too. It was totally worth it! It's a winning combination, the aromatic-sweet, springish flavour of the rose perfectly blends with the sour, fresh taste of the raspberry. This flavour could accompany the anticipation of spring :)


Ingredients:
15 gr raspberry
0,2 dl cream
70 gr white chocolate
2 small spoons of dry rose petals
one cap of rose liqueur
100 gr dark chocolate
lyophilised raspberry

Recipe:
For the ganache I pour together the cream, the raspberries and two small spoons of dry rose. I boil them and in the meanwhile I crush the raspberries. I leave it on low fire so the flavour of the roses can unloose, then I sieve it. I mix the cream with the white chocolate, finally I add a cap of rose liqueur (this is the closest I could find online, but according to the recipe I used for preparing my own rose liqueur, one has to add a cinnamon stick and 3-4 cloves while the rose petals are kept in the alcohol). 
This time I prepared the good old "cupcake-bonbons": I pour tempered dark chocolate in the mould, I tap it at the counter to get rid of the bubbles, I pour out the excess, then I let the chocolate get solid. After I take the shells out of the mould, I fill them with the cream and I sprinkle them with lyophilised raspberry.

No comments: