June 6, 2017

rebarbarakrém // rhubarb cream

Egyszerűen imádom a nyarat, akármelyik arcát mutatja: lehet a dacos, napeltakarós-csakazértisfelhős, ami azért mégsem tudja annyira lehűteni a levegőt, vagy a briliánsan csillogó, napos, szívet melengető, ilyenkor (is) ott van a háttérben az időtlenségnek az a megfoghatatlan érzése, mint Kosztolányi versében. Fordul az év kereke, változunk és telnek a napok, és minden nap egy üres lap, amit telerajzolhatunk olyan szép és kedves dolgokkal, amik örömet okoznak.
Tegnap elkészült az idei rebarbaralikőröm, és gondoltam, a megmaradt rebarbarából készítek valami nyári finomságot. A rebarbarában az a jó, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, és az íze szinte minden más gyümölcshöz passzol. Valójában ez persze csokitöltelék is lehetett volna, de mivel kb 30 deka rebarbarám volt, inkább egy gyors desszertet dobtam össze belőle :) Jól behűtve az igazi, kellemesen savanykás-édes ízvilágú. 

Hozzávalók:
300 gr rebarbara
100 gr eper
100 gr fehércsoki
cukor
fahéj

Elkészítés:
A feldarabolt rebarbarát egy kis vízzel felrakom főni, és amikor megpuhult, hozzáadom az epret, majd összeturmixolom. Ismét felmelegítem a keveréket, és kóstolom, ha túl savanyú lenne, adok hozzá egy kis cukrot. Szórok bele 3 csipet fahéjat, és miután felmelegedett, beledarabolom a fehércsokit. Amikor a csoki felolvadt, a keveréket tálkákba adagolom, megvárom, míg kihűl, akkor beteszem a mélyhűtőbe, és ott hagyom legalább két órát, míg teljesen át nem hűl. Tálalás előtt szórócukorral díszítem a tetejét.


I simply adore summer, it doesn't matter which face it shows, be it the sullen, covering-the-sun one, that still cannot cool down the air, or the dazzling sparkly, heart-warming one. And again, that incomprehensible feeling of timelessness is there in the background, like in Kosztolányi's poem. The wheel of the year is turning, we are changing, the days are passing and every day is a blank paper, which we can fill with beautiful and nice things that make us happy.
Yesterday I finished my rhubarb liqueur and I thought I'd prepare some summer dessert of the leftover rhubarb. Rhubarb is such a good vegetable because it is easy to prepare and its flavour fits with almost any fruit. It could also have been chocolate filling but since I had 300 grams of rhubarb, I rather created a cream dessert :) It is good when it's properly chilled, it has a pleasant sour-sweet flavour.

Ingredients:
300 gr rhubarb
100 gr strawberry
100 gr white chocolate
sugar
cinnamon

Recipe:
I boil the rhubarb with a bit of water and when it gets soft, I add the strawberries and I blend it. I warm up the mixture and if it's too sour, I add a some sugar and three pinches of cinnamon. After it gets warm, the white chocolate can go into it. When the chocolate melts, I pour the cream into small pots, I wait until it cools down, then I put it in the freezer and I leave it there for at least two hours. Before serving it, I put colourful candy sprinkle on the top.

No comments: