October 1, 2016

rebarbara likőr // rhubarb liqueur

Hát eljött az október is - és bár még mindig szép, napsütéses az idő, az ősz jelei egyre inkább megmutatkoznak. Szerencsém volt a Balcsin tölteni egy napot hét közben; a Balcsi az én titkos tündérkertem, ahová el lehet vonulni a világ elől, és élvezni a természetet, a csendet. Leszedtük a diót - majd lesznek receptek is, hehe - valamint, mint hardcore balatoni lány, még fürdeni is elmentem. 18 fokos volt a víz - már nem az a nyári meleg, de azért még nem vérfagylaló :D utána pedig a napon pikk-pakk megszáradtam. Milyen jó is egy kis utónyaralás :))


A nyarat pedig a múlt héten sikerült üvegbe zárnom, méghozzá egy kis rebarbaralikőr képében. Ez a likőr szép rózsaszín színével, friss és édes-savanykás ízével igazán olyan, mintha egy darabka napsugarat kóstolna az ember. A receptet eredetileg innét vettem, de az arányokon változtattam kicsit.

Hozzávalók:
6-7 szál rebarbara
0,5 l vodka
12 dkg cukor

Elkészítés:
A rebarbarát megpucolom, és kb. 2 centis darabokra aprítom. Igyekszem minél pirosabb szálakat választani, hogy szépen megszínezzék a likőrt. Egy fazékba, vagy üvegbe teszem a rebarbarát, és leöntöm a vodkával, majd hűvös, sötét helyre teszem. 2 hétig hagyom állni (lehet persze tovább is, attól függ, mennyire élénk ízt szeretnénk, bár tapasztalatom alapján 2 hét bőven elég). 
Elkészítek egy adag cukorszirupot: a cukorhoz 2:1 arányban adok vizet és felfőzöm, míg el nem olvad a cukor. A vodkát leszűröm, és összekeverem a sziruppal, majd üvegbe töltöm. A cukorszirup mennyisége természetesen attól függ, ki mennyire erősre szeretné készíteni a likőrt.
A felhasznált rebarbarát se dobjuk el, jó lesz még édességekhez, vagy csokitöltelékhez ;)So October is here - and even though the weather is still nice and sunny, the signs of autumn gradually appear. I was lucky enough to spend one day at lake Balaton during the week; Balaton is my secret garden where I can disappear from the world and enjoy nature and silence. We picked walnuts - there will be some recipes, haha - and as a hardcore Balaton girl I even went to swim. The water was 18 degrees, which is not as warm as in summer but not freezing either :D afterwards I sunbathed a bit. How great it is to have some "post-vacation" :)))I managed to seal summer in a bottle last week in the form of rhubarb liqueur. This liqueur, with its beautiful pink colour and its fresh, sour-sweet taste, is really like as if one drank a snip of sunshine. The recipe is originally from here, but I altered the proportions.

Ingredients:
6-7 pieces of rhubarb
0,5 l vodka
12 dkg sugar

Recipe:
I clean the rhubarb and chop it up to 2 cm pieces. I choose pieces as red as possible as they will give colour to the liqueur. I place the rhubarb in a jar or a pot and I pour the vodka on it, then I put it in a cool, dark place. I leave it there for 2 weeks (you can leave it for more time depending on how vivid taste you want, but according to my experiences 2 weeks are enough).
I prepare the sugar syrup: I add water to the sugar in 2:1 ratio and I boil it until the sugar melts. I sieve the vodka and I mix it with the syrup, then I pour it in a bottle. Naturally, the quantity of sugar syrup depends on how strong one wants the liqueur to be.
Do not throw away the rhubarb, you might want to use it for sweets of chocolate fillings ;)


No comments: