May 30, 2017

áfonyás-levendulás // blueberry-lavender

Különleges alkalomra készült ez a csoki: a tesóm esküvőjére. Mivel az esküvőt a Balcsinál tartották, a témája természetesen a levendula volt. Két kérdés foglalkoztatott előtte: 1. vajon tényleg be akarom-e vállalni, hogy csak úgy meglepiből legyártok húsz emberre való bonbonmennyiséget? 2. vajon milyen íz illik a levendula mellé?
Az első kérdésen gyorsan túltettem magam, elvégre ez nem az az alkalom, amikor azt lehet mondani, hogy "majd legközelebb hozok csokit" :D A második kérdésnél pedig elakadt az agyam annál a gondolatnál, hogy ha már a levendula is sötétkék, akkor valami színben hozzá passzolót kéne választani, így döntöttem az áfonya mellett. Gondoltam, a gyümölcsös íz jól kiegészíti majd a leheletnyi levendulaillatot a ganache-ban. Egy délutánba tellett összerakni ezt a bonbont, és higgyétek el, a végére annyira besokalltam a levendula illatától (pedig tényleg nem használtam sokat!), hogy végül három nappal később mindössze egyetlen szemet bírtam megenni belőle :D Viszont a többieknek nagyon ízlett, szétkapkodták, szóval aki nem légfrissítőillatban élt két napig, azt szemmel láthatóan nem zavarja a levendula aromája a töltelékben :D
(ez az adag kb. 60 bonbonhoz elegendő)


Hozzávalók:
300+170 gr fehércsoki
0,2 dl tejszín
egy kiskanál levendula
két kiskanál vaj
100 gr áfonya
lüszterpor

Elkészítés:
Az áfonyát (két kanálnyi kivételével), a tejszínt, a vajat és a levendulát összeforralom. Leszűröm a lét - na ennél a pontnál bizonytalanodtam el először, amikor az egészen kis adag levendulától majdnem hogy keserű lett az áfonyalé. De nem adtam fel, löttyintettem hozzá még egy kis tejszínt, és beletettem a maradék áfonyát. Ismét felforralom, hozzáadok 170 gr fehércsokit. 
Ecsettel pici pöttynyi lila lüszterport teszek a bonbonforma mélyedéseibe. Temperálom a fehércsokit, és elkészítem a bonbonhéjakat. Megtöltöm őket a krémmel, és a hűtőbe teszem egy órára. Végül lezárom a bonbonokat. 


This chocolate was made for a special occasion: my sister's wedding. As the wedding was held at lake Balaton, naturally it's theme was lavender. Before that I had two questions on mind: 1. do I really want to make bonbons for twenty people just for the sake of the surprise? 2. what kind of flavour fits together with lavender?
I got over the first questions quite quickly, as this is not that occasion when I can say "I'll bring chocolate next time" :D The second one was tricky and I got stuck at the thought that since lavender is dark blue, I should choose something that fits the colour as well. That's how I decided on blueberries. I thought that the fruity flavour would be nice with the lavender scent in the ganache. It took an entire afternoon to put together this bonbon and trust me, by the end I got so fed up with the scent of the lavender (even though I really didn't use that much!) that three days later I managed to eat only one piece :D However, the others loved it and they ate it up immediately, so those who hadn't lived in air spray smell for two days, were not bothered by the aroma of lavender in the filling :D
(this portion will make appr. 60 pieces)


Ingredients:
300+170 gr white chocolate
0,2 dl cream
a small spoon of lavender
two small spoons of butter
100 gr blueberries
luster dust

Recipe:
I boil the blueberries (I leave two spoonfuls), the cream, the butter and the lavender. I sieve the liquid - at this point I started to doubt the success of the project as the blueberry juice became almost bitter because of the tiny portion of lavender. But I didn't give it up, I poured a bit more cream in it and I added the leftover blueberries. I boiled it up again and I added 170 gr white chocolate.
With the help of a brush I put tiny purple dots into the cavities of the mould. I temper the white chocolate and I prepare the bonbon shells. I fill them with the ganache and I put them in the fridge for an hour. Finally I seal the bonbons.


No comments: