March 3, 2020

carnival

Február végén és március elején a tavasz közeledtére a föld mélyén és fák tövében élő tündérek előbújnak, felöltik legszebb tavaszváró ruháikat, koszorút fűznek az első virágokból, pillangók hímporából és holdezüstből elkészítik karneváli maszkjaikat, amiben első alkonyi táncukat lejtik. Aki meglesi őket az erdei tisztásokon, réteken, csupán halvány derengést lát a gyep felett örvényleni, de álmában a jókedvű tündérek meglátogatják, és ha szerencsés, ébredés után még megreked az emlékezetében néhány álarcos alak...


Hozzávalók:
100 gr fehércsoki
lüszterpor

Elkészítés:
A maszkhoz temperálom a fehércsokit, kiöntöm a formát. A felesleget kicsurgatom, kis ideig fejjel lefelé állítom az öntőformát, majd a hűtőbe teszem. Amikor megszilárdult a csoki, kiütögetem az álarcot a formából.
Lila lüszterrel alapozom az álarc szem körüli részét.
Temperálom a maradék fehércsokit, és habzsákba töltve megrajzolom vele a díszítést. Ezt arany lüszterporral festem ki. A maszk ajkait is aranyozom.
A csokirózsát ezen videó alapján készítettem el. A szirmokat összeállítás előtt lilával és arannyal festettem meg. Miután a virág elkészült, egy kis temperált csokival rögzítettem az álarc halántékrészére.



At the end of February, beginning of March, for the approaching spring, the fairies living underground and among the roots of the trees, come to the surface. They don their most beautiful spring-anticipating dresses, create wreaths of the first flowers; and from the dust of butterflies and moon-silver, they prepare their carnival masks, in which they dance their first dance at dusk. Those who spy on them at forest clearings or meadows, might only see faint luminescence whirling above the lawn, but in her dream, the jolly fairies will visit her and if she is lucky, some masked figures might get stuck in her memory after awakening...


Ingredients:
100 gr white chocolate
lustre dust

How to prepare:
I temper the white chocolate and I prepare the mask: I pour the chocolate in the mould, swirl it around, then shake out the excess. I keep the mould upside down for a while, then I put it in the fridge. When the chocolate gets solid, I tap the mask out of the mould.
With purple lustre dust, I paint the part around the eyes.
I temper the leftover white chocolate, pour it in a piping bag and I draw the decoration on the face. I paint the lines with gold dust, and also the lips.
I made the chocolate rose based on this video. Before assembling the petals, I painted them with purple and gold. When the flower is done, I fix it to the temple of the mask with tempered chocolate.

No comments: