November 13, 2020

mandulás álom // almond dream

Alig várom a karácsonyt. Az év legszebb időszaka, és végre módunk lesz pihenni egy kicsit, meg talán elfeledkezni a sok nehézségről, ami ebben az évben történt. Rettentő fárasztó volt ez az időszak, talán a covid miatti folytonos aggodalom, de a túl sok munka miatt is, és túl keveset láttam a szeretteimet. Remélem, ez jövőre változni fog - most már úgy néz ki, van remény egy hatékony vakcinára is :)
Persze így nem az igazi a csokizás sem, hogy nincs kinek vinni; de azért mindig elfogy, ha csinálok :D A legutóbb kétféle csoki készült: vadcseresznye és mandulás álom. Ez itt az utóbbi receptje :)


Hozzávalók:
30 gr sós, pörkölt mandula
10 ml tejszín
30+150 gr fehércsoki
ételfesték

Elkészítés:
Mozsárban porrá töröm a mandulát. Megolvasztok 30 gr fehércsokit vízgőz fölött, majd a tejszínnel együtt a mandulához keverem.
Díszítem a bonbonhéjakat: némelyikbe színes pettyeket festek, másokba pedig fél-fél kiskanálnyi temperált étcsokit öntök. Megrázogatom a formát, hogy az étcsoki elterüljön, és szabályos legyen a pereme. Amikor megszilárdult, arannyal összespriccelem a mélyedéseket, majd mohazölddel festem meg őket. A hűtőbe teszem a formát, megvárom, amíg az étcsoki darabkák teljesen áthűlnek. Ezután óvatosan kiszedem őket a formából - így szabályos színes csíkot kapok a mélyedések szélein.
Temperálok 150 gr fehércsokit, elkészítem a bonbonhéjakat. Megtöltöm őket a mandulás krémmel, egy fél órára hűtőbe teszem a formát, azután a maradék temperált fehércsokival lezárom a bonbonokat.


I can barely wait for Christmas. It's the most beautiful time of the year and finally we'll have the chance to relax a bit and maybe forget all the difficulties that happened in this year. It's been an exhausting period, maybe because of the permanent distress due to covid, but also because of too much work and I didn't see my loved ones as much as I would've liked. I hope this will change next year - now it seems that there's hope for an effective vaccine :)
Of course, making chocolate is not the same when there's no one to bring it to; still it always disappears whenever I make some :D Last time I prepared two different kinds: wild cherry and almond dream. This is the recipe of the latter :)


Ingredients:
30 gr salted, roasted almonds
10 ml cream
30+150 gr white chocolate
food paint

Recipe:
In a mortar, I crush the almonds until they become fine dust. Above steam, I melt 30 gr white chocolate and I mix it with the almond and the cream.
I adorn the bonbon shells: I paint colorful dots in some of them, and in the others, I pour a little bit of tempered dark chocolate (ca. half a small spoon). I shake the mold so that the dark chocolate spreads and the fringes become smooth. When it sets, I sprinkle gold in the cavities, then I paint them with moss green. I put the mold in the fridge and wait until the dark chocolate gets completely solid. Then I carefully take them out of the mold - thus I get the even, colorful stripes on the edges of the cavities.
I temper 150 gr white chocolate and I prepare the shells. I fill them with the almond cream and place the mold in the fridge for half an hour. Then I cap the bonbons with the leftover tempered white chocolate.

No comments: