January 31, 2017

narancslikőrös // orange liqueur

Ha már az embernek olyan jó arc barátnője van, hogy házi készítésű narancslikőrt ad ajándékba - kissé megkésve karácsonyra :D - akkor az a minimum, hogy az ember megtiszteli azzal, hogy felhasználja csokiban :D Ugyan én is rogyásig készítettem a likőröket karácsonykor, de persze az mind elment ajándékba, szóval nem én rendeztem belőlük vad partikat.
Ez a narancslikőr kellően zamatos, az ízébe pikánsan vegyül a beleáztatott fahéjé, egészen ütős és még erős is. Étcsokival kissé ütötték volna egymást, ezért finomabb tejcsokival kombináltam. A krém isteni lett: lágy, olvadékony és megtartotta a likőr karakteres ízét.


Hozzávalók:
0,4 dl narancslikőr
100 gr tejcsoki
100 gr étcsoki

Elkészítés:
0,3 dl narancslikőrt felmelegítek, de nem forrásig, nehogy kiszökjön az alkohol. Belekeverem a tejcsokit, és amikor összeáll a krém, hozzáadok még 0,1 dl likőrt. Temperálom az étcsokit, beleadagolom a táblás formába. Kiöntöm a felesleget, félreteszem, míg megszilárdul a csoki. Megtöltöm a likőrös krémmel, és hűtőbe teszem. Amikor a krém kissé megköt, temperálom a maradék étcsokit és lezárom a táblát.


Once one has such a great friend who gives her home made orange liqueur - a bit belated Christmas present :D - then the least one can do is to honor it by using it in chocolate :D I made loads of liqueurs at Christmas but obviously all of them became presents and it wasn't me who organised wild parties with them.
This orange liqueur is aromatic enough, the flavour of the cinnamon soaked in it merges with it, also, it is quite strong. They wouldn't have fit together with dark chocolate so I combined it with delicate milk chocolate. The cream became heavenly: soft, melting and it kept the characteristic flavour of the liqueur.


Ingredients:
0,4 dl orange liqueur
100 gr milk chocolate
100 gr dark chocolate

Recipe:

I warm up 0,3 dl orange liqueur, but do not boil it in order to keep the alcohol content. I add the milk chocolate and when it becomes creamy I add another 0,1 dl liqueur. I temper the dark chocolate, I pour it in the mould. I shake out the excess and put it aside until the chocolate hardens. I fill it with the liqueur cream and I put it in the fridge. When the cream starts to set, I temper the leftover dark chocolate and I seal the chocolate bar.

No comments: