December 30, 2018

Deep Purple

Van az úgy, hogy az ember Glenn Hughes-koncert után egy prágai ír kocsmában a zseniális Jay Boe-val csokiról ötletel (vajon milyen íze lenne egy Deep Purple-bonbonnak?), és ihletet kap :) De ezt a bonbont megtartottam az év végére, mert a töltelék és a zene is inkább a szilveszteri hangulathoz, mintsem a karácsonyhoz illik.
A Deep Purple, hihetetlen gazdag katalógusa (20 stúdióalbum, rengeteg koncert-, és válogatáslemez) mellett, számomra a zenei óriások gyűjtőegyüttesét is jelenti: itt kezdte pályafutását David Coverdale, Ritchie Blackmore és persze Glenn, a Purple-ből nőtt ki a Rainbow, a Whitesnake, és valamennyi zenész, aki megfordult az együttesben, mind hosszú, eredményes karriernek nézett elébe, a szálak pedig összekuszálódnak a rock világában. Érdemes csemegézni a Deep Purple családi albumban, már csak azért is, mert azok a szálak egészen a mai napig is nyúlnak.
***
It happens that after a Glenn Hughes concert one is brainstorming about chocolate with the brilliant Jay Boe in an Irish pub in Prague (how would a Deep Purple bonbon taste?), and one gets inspired :) But I kept this bonbon for the end of the year, because both the filling and the music fits New Year's Eve instead of Christmas.
Besides the incredibly rich catalogue (20 studio albums, innumerable live and compilation albums), Deep Purple means the gathering place of musical geniuses for me: David Coverdale, Ritchie Blackmore and of course Glenn started their careers in it, Rainbow and Whitesnake grew out of Purple, and every musician who has ever been part of the band, had a long, successful career afterwards and the threads entangle in the world of rock. You might want to flip through the Deep Purple family album, also because these threads stretch to today.
***


Szóval ez az én Deep Purple-csokim, helyesebben szólva Jay és az én Deep Purple-csokim :) mivel a Purple zenéje annyira sokszínű, nehéz volt olyan ízt társítani hozzá, ami ezt kifejezheti, így egy kicsit sötétebb-töményebb lett a töltelék. Eredetileg áfonyalikőrt akartam beletenni, de ilyesmit a karácsony előtti rohanásban nehéz lett volna beszerezni, így hát az áfonyát alkoholba áztattam, ezzel hasonló ízhatást értem el :)

Hozzávalók:
30 gr áfonya
0,3 dl vodka
90 gr marcipán
130 gr fehércsoki
lüszterpor

Elkészítés:
Az áfonyát pohárba teszem és felöntöm vodkával. Egy napig ázni hagyom.
Másnap elkészítem a bonbon díszítését: először lila lüszter és olvasztott kakaóvaj keverékéből a bonbonforma mélyedéseibe festem a Deep Purple logót, azután sorban lilával, vörössel és kékkel összespriccelem a mélyedéseket. Hagyom megszáradni a kakaóvajat.
Temperálom a fehércsokit, elkészítem a bonbonhéjakat. A vodkából kihalászott áfonyát és az apróra tépkedett vagy reszelt marcipánt egy lábosba teszem. Összetöröm az áfonyaszemeket, így elég folyadékot kapok ahhoz, hogy a melegítés során a marcipán felolvadjon benne. Végül hűlés közben hozzáöntöm a vodkát. Az így elkészített krémmel megtöltöm a bonbonokat, és a hűtőbe teszem.
Néhány óra múlva kiveszem a formát a hűtőből, és a temperált fehércsokival lezárom a bonbonokat.


So this is my Deep Purple chocolate, or better say, Jay's and my Deep Purple chocolate :) since the music of Deep Purple is so colourful, it was hard to associate with it a flavour, which would express that. Therefore, the filling became a bit darker, more dense. Originally I wanted to put blueberry liqueur in it, but in the pre-Christmas rush it would have been hard to get that, so I soaked the blueberry in alcohol to achieve a similar flavour :)

Ingredients:
30 gr blueberry
0,3 dl vodka
90 gr marzipan
130 gr white chocolate
luster dust

Recipe:
I put the blueberry in a glass and I pour vodka on it. I leave it for a day to soak.
The next day I prepare the decoration of the bonbon: with the mixture of purple luster dust and melted cocoa butter, I paint the Deep Purple logo in the cavities of the mould. Then I sprinkle the cavities with purple, red and blue. I let the cocoa butter get solid.
I temper the white chocolate and I prepare the shells. I put the marzipan torn into little pieces and the blueberries in a pot. I crush the blueberries, thus I get enough liquid, in which the marzipan will melt while warming. Finally, while the mass gets cold, I add the vodka. I fill the bonbons with this cream and I put the mould in the fridge.
After some hours, I take it out and I seal the bonbons with tempered white chocolate.


Na és végül következzék az elmaradhatatlan zene. Ja nem, előtte a bizonyíték, hogy egykor a szüleim is menők voltak :D (ez persze csak egy válogatás, valójában itthon egy bazinagy láda tele van bakelittel, amiben lehet böngészni és mindenféle kincseket találni).
***
And finally the inevitable music. Oh no, first, the proof that once my parents were cool :D (of course this is only a selection, actually there's a huge box at home in which it's possible to browse and find treasures like these).


Szóval igen nehéz a Purple-től belátható mennyiségű dalt választani, úgyhogy most álljon itt három, amiket szeretek: a korai időkből a Hush, persze nem maradhat ki a Mark IV Glennel, és az újabb számok közül az Anya :)
***
So it is very hard to choose a reasonable amount of Purple songs, therefore I will insert three of them, which I like: Hush from the early times, I cannot leave out Mark IV with Glenn and from among the new material, Anya :)



No comments: