September 28, 2025

mogyorókrémes-vaníliás // peanut butter- vanilla

 Ezt a bonbont egyszer már elkészítettem, de akkor nem került fel a blogra, mert idő előtt elfogyott :D Ez már önmagában jelzi, hogy mennyire jó ez az ízkombináció: a karamellizált, mézes-sós magvakból készült, apró, ropogós darabkákat tartalmazó krém és a selymes, fehércsokis-vaníliás ganache összhangja igazán ütős! Előző alkalommal nem készítettem ilyen részletes kivitelezésű külsőt, de most valamiért kedvem támadt egy kis tavaszi hangulatot csempészni az őszbe :)


Hozzávalók:
200 gr tejcsoki
80 gr fehércsoki
40 ml tejszín
vanília
1 kiskanál vaj
100 gr karamellizált mogyorókrém
ételfesték

Elkészítés:
Először a töltelékeket készítem el: a fehércsokit felaprítom, leöntöm a felforralt tejszínnel. Hozzáadom a vajat és ízlés szerint vaníliát, majd összekeverem, hogy fényes krémet kapjak.
A kesut és mogyorót serpenyőbe öntöm, súlyuk egyharmadának megfelelő adag cukorral. Folyamatos keverés közben felhevítem, míg a cukor meg nem olvad és karamellizálódik. Ekkor adok hozzá egy nagy kanál mézet is. Ízlés szerint sózom. A kész keveréket szilikonlapra öntöm és hagyom kihűlni, majd robotgéppel addig aprítom, amíg krémes állagú nem lesz.
Ecsettel virágokat festek a bonbonforma mélyedéseibe. Temperálom a tejcsokit, elkészítem a bonbonok héját. Megtöltöm őket előbb a mogyoróvajjal, aztán a vaníliás krémmel, és hűtőbe teszem. Néhány óra múlva temperált csokival lezárom a bonbonokat.

I have prepared this bonbon once already, but then it couldn't make it to the blog because it had been eaten up before that :D This is a good indicator of how awesome this flavor combination is: the harmony of the crunchy butter made of caramelized nuts and the silky white chocolate - vanilla ganache is really splendid! Last time I didn't decorate the bonbons so neatly, but today I felt like bringing a bit of spring atmosphere into the autumn :)


Ingredients:
200 gr milk chocolate
80 gr white chocolate
40 ml cream
vanilla
1 spoonful of butter
100 gr caramelized peanut butter
food paint

Recipe:
First, I prepare the fillings: I chop up the white chocolate and pour hot cream on it. I add the butter and the vanilla, then I mix it until I get a shiny ganache.
I pour the cashew nuts and peanuts in a pan, with sugar weighing 1/3 of the nuts. Stirring constantly, I heat them until the sugar melts and the nuts get caramelized. Then I also add a spoonful of honey. I sprinkle the mixture with salt, then I pour it onto a silicone sheet. I let it cool down, and grind the nuts to get a creamy butter.
With a brush, I paint flowers in the cavities of the mold. I temper the milk chocolate and I prepare the bonbon shells. I fill them first with the peanut butter, then with the vanilla cream, and put the mold in the fridge. A couple hours later I seal the bonbons with tempered chocolate.

No comments: