November 14, 2018

epres-mentás // strawberry-mint

Papír és szavak - ez az életem. Hiszen mindig írok: naplót, levelet, történeteket, tanulmányt; most is írok, míg a vonaton hazafelé zötyögök. Megbarnult papír, kifogyófélben lévő tinta. Ha le kéne írnom a lelkem, épp ezt látnám magam előtt: szavakat, amint formálódnak a kezem alatt. Ahogy a kifolyó tintából vonal, girland alakul, épp úgy folyik az életem is, alakul egyik betűből a másikká, egyik szóból a másikká. Ahogy a leírt szavak megváltoztathatatlanok és kitörölhetetlenek, épp így a múltam is. Épp csak lehetőség van az újraértelmezésükre. A jelen érzelmi prizmája folyton változik, és rajta keresztül változik a múlt is.
Ahogy a leírandó szavak előtt üres a lap, úgy áll nyitva előttem is a jövő, rajtam áll, mit írok majd belé, milyen papírt húzok magam elé és milyen színű tintát használok.
A szó, az írás legmélyebb valónkhoz kapcsolódik, lelkek sokaságát fűzi össze titokzatos szállal. Nem véletlen, hogy az összes ősi kultúrában istentől valónak és szentnek tartották az írást. Talán azon régi jelek valóban oly mélyről származtak, ahová ma már nem hatohatunk el, de a betűk, amelyek most formálódnak tollam hegyén, már bizonyára csak a kényelmünket szolgálják, és nem sok közük maradt rég letűnt ősatyáikhoz...


Hozzávalók:
120 gr étcsoki
25 gr eperpüré
10 gr tejszín
70 gr tejcsoki
két kiskanál szárított menta
egy kiskanál vaj
vörös lüszterpor

Elkészítés:
Az epret, a tejszínt és a vajat felmelegítem, hozzáadom a mentát, és hagyom forrni egy-két percig. Hozzákeverek 70 gr tejcsokit.
Temperálom az étcsokit, elkészítem a bonbonok burkát. Miután megszáradt, megtöltöm az epres krémmel, és hűtőbe teszem. Két óra múlva kiveszem, temperálom a maradék étcsokit, és lezárom a bonbonokat. Végül a tetejüket egy kis vörös lüszterrel díszítem.


Paper and words - this is my life. After all I write all the time: diary, letters, stories, essays; I am writing even now while jolting along on the way home home on the train. Brown paper, ink running out. If I had to describe my soul I would see this in front of me: words as they are being shaped under my hand. Just like the lines and garlands are being formed from the flowing ink, my life flows and transforms from one letter to the other, from one word to the other. Just like written words are unchangeable and unerasable, so is my past. They can only be reinterpreted. The emotional prism of the present is ever-changing and the past is also changing through it.
Just like the paper is empty before words are written on it, my future is open in front of me; it is up to me what I will write in it, what kind of paper I will pull in front of myself, what the colour of the ink will be.
Words and writing are connected to our deepest self; they connect a multitude of souls through a mystical thread. It is not by chance that every ancient culture considered writing a holy entity originating from god. Maybe those old signs came from such depth which we cannot penetrate any more, but the letters, which are being formed at the tip of my pen, probably only serve our comfort and they don't have much to do with their long-gone ancestors...


Ingredients:
120 gr dark chocolate
25 gr strawberry puree
10 gr cream
70 gr milk chocolate
2 spoonful dry mint
one spoonful butter
red luster dust

Recipe:
I warm up the strawberry, the butter and the cream, I add the mint and I boil it for 1-2 minutes. Then I mix it with 70 gr milk chocolate.
I temper the dark chocolate, and prepare the bonbon shells. After they get dry, I fill them with the strawberry cream and I put the mould in the fridge. Two hours later I take it out, I temper the leftover dark chocolate and I seal the bonbons. Finally I decorate the tops with a bit of red luster dust.

No comments: