November 1, 2018

Halloween / Samhain

Engem annyira nem érdekelnek a fanyalgók, ilyen vagy olyan ünnep-e Halloween, mikor van halottak napja, melyik honnét származik, mit illik vagy nem illik betartani, csinálni, hagyományozni a következő generációra. Nekem ez a két nap: október 31. és november 1. mindig a halottakról és Samhainról szólt, Samhainról, ami a kelta naptár szerint az év sötétebbik felének első napja, amikor tüzeket gyújtottak (mára gyertyává szelídült :), amikor a két világ közti tünékeny válaszfalon tündérek, szellemek, és egyéb mágikus lények jönnek a világunkba, akiket ki kell engesztelni némi élelemmel. Velük együtt a holtak lelkei is visszajárnak ilyenkor, akiket az élők "megvendégelnek". A szellemlényekhez fűződő ellentmondásos viszonyt pontosan jellemzik ezek a hagyományok: áldozatokat ajánlanak fel nekik, ugyanakkor félnek tőlük, ezért is alakultak ki az őket távol tartó tradíciók, úgy mint tűzgyűjtás, alakoskodás.
Idén első ízben belekóstoltam egy másik kultúra hagyományaiba, méghozzá a latin-amerikaiba. Elkészítettem saját calaverámat, azaz egy díszes csokoládékoponyát. Ezeket a koponyákat a 17. század óta készítik halottak napjára (Día de los Muertos) főként Mexikóban. Eredetileg cukor az alapanyaguk, és különböző színekkel és anyagokkal dekorálják, majd az ofrendára, a családi oltárra helyezik őket elhunyt rokonaik emlékére. Aki meg szeretne ismerkedni a halottak napjához kapcsolódó mexikói hagyományokkal, annak ajánlom a Coco című filmet :)


Hozzávalók:
60 gr étcsoki
150 gr fehércsoki
kakaóvaj, lüszterporok

Elkészítés:
Miután kb. ötszáz helyen kerestem, és sehol nem találtam kedvem szerint való koponyaformát, végül az Etsyn rábukkantam erre a formára. A rendelésemet nagyjából két hét alatt kihozták, nem kellett egy hónapig (vagy tovább) várni, jóllehet az USA túlsó végében adták fel; ráadásul még egy kis ajándékot is kaptam mellé. 
A látszat ellenére ez egy igen kicsi, ugyanakkor részletgazdag forma, úgyhogy megszenvedtem a kifestésével. Habzsákba töltött temperált étcsokival rajzoltam meg a motívumokat, ennek során igencsak óvatosan kellett működni, a legkisebb rossz mozdulatra is elkenődött egy-egy vonal. A szemüregekbe virágokat rajzoltam, egy-egy rózsát a homlokára meg a két arccsontjára. Ezután olvasztott kakaóvajba kevert különböző színű lüszterporokkal kifestettem a motívumokat.


Miután a színek megszáradtak, temperáltam egy adag fehércsokit, a forma két felébe töltöttem és egyenletesen eloszlattam. Egy darabig fejjel lefelé tartottam a formát, hogy a csoki ne gyűljön fel az alján, végül betettem a hűtőbe. Viszonylag gyorsan megszilárdult a csoki, azután óvatos ütögetéssel ki lehetett szedni a koponya két felét a formából. Temperált fehércsokival ragasztottam össze őket. A két fél közé lehet tenni cukorkát, kisebb bonbonokat, és az összeillesztés után még tovább is lehet dekorálni ízlés szerint cukordísszel, lüszterporral stb.


I am so not interested in snivelers; what kind of celebration is Halloween, when is the Day of the Dead, where do these originate from, what shall or shall not be done, which traditions should be left for the next generations. To me these two days: 31 October and 1 November have always been about the dead and Samhain. Samhain, which is the first day of the darker half of the year according to the Celtic calendar; when bonfires are lit (which transformed into candles today :), when through the veil between the two worlds fairies, spectres and other magical creatures come into our world, who must be propitiated with some food. Together with them the spirits of the dead also come back at this time and they feast with the living. The contradictory relationship with these beings is revealed by the traditions: they are offered oblation, but at the same time humans are afraid of them, therefore traditions keeping them away, such as lighting fires and guising, also evolved.
This year, for the first time, I got acquainted with the traditions of another culture, namely Latin-American. I made my own calavera, a decorated chocolate skull. Such skulls have been made since the 17th century, mainly in Mexico, for the Day of the Dead (Día de los Muertos). Originally their primary ingredient is sugar, decorated with various colours and materials, which is then placed on the ofrenda, the family altar in order to commemorate lost relatives. If you would like to get to know more about Mexican traditions connected to the Day of the Dead, then I recommend the movie called Coco :)


Ingredients:
60 gr dark chocolate
150 gr white chocolate
cocoa butter, luster dust

How to make it:
After I'd searched in like five-hundred places and could not find a skull mould that I liked, finally at Etsy I found this mould. My order was delivered in about two weeks, I didn't have to wait for a month (or even more), even though the package was sent from the furthest part of the US; moreover, I got a little present too.
This is a quite small but detailed mould, so I suffered while I was painting it. I drew the motives with tempered dark chocolate poured in a piping bag; I had to be very careful because the smallest mistake resulted in a smeared line. I drew flowers in the eye sockets, roses on the forehead and the cheekbones. Then I painted the motives with luster dust mixed with melted cocoa butter.
After the colours got dry, I tempered the white chocolate, I poured it in the two halves of the mould and I dispersed it. I kept the moulds upside down for a while so that the chocolate couldn't flow on the bottom, and finally I put them in the fridge. The chocolate got solid quite quickly, then I could take the two halves out of the mould. I stuck them together with tempered white chocolate.
You may put candies or smaller bonbons in the skull before gluing it together and then you may further decorate it with candy decors, luster dust etc.

No comments: