November 30, 2018

narancsos-pisztáciás // orange-pistachio

Az advent és a karácsony valójában azért olyan jó, mert sok-sok hagyományból állnak össsze. És a hagyományoktól az ember otthon érzi magát, megnyugszik, mert végre minden ismerős körülötte, mindennek van értelme, és attól lesz jó, hogy épp úgy csináljuk, mint sok éve már.
Gondolom sokakkal osztozunk olyan hagyományokban, mint a lakás ünnepi díszbe öltöztetése, a különböző fények (lámpások, lampionok, gyertyák) gyújtása, az ajándékok beszerzése. De gondolom, hogy sok olyasmi van, amit a szüleinktől, nagyszüleinktől örökölt hagyományok mellé mi magunk veszünk fel a repertoárba. Én például nagyon szeretem a karácsonyi dalokat, egész gyűjteményem van belőlük - de nemcsak a hagyományos kórusművekből. Talán nincs olyan magára valamit is adó együttes, előadó, aki ne készített volna legalább egy karácsonyi számot, netán egy egész albumot. Íme egy lista a kedvenceimből - ha ti is azok közé tartoztok, akik elunták a plázákban duruzsoló negédes feldolgozásokat, akkor ezek közt találhattok némi vérfrissítést:

Ezen kívül egyszerűen imádom Dickens Karácsonyi énekét. Jóllehet szóról szóra tudom, annyiszor olvastam, mégis minden adventkor előveszem, és elolvasom újra, mert ez hozza meg igazán a karácsonyi hangulatomat. Sajnálatos, hogy még nem sikerült méltó filmfeldolgozást készíteni belőle, legalábbis amiket eddig láttam, egyik sem adta vissza a regény hangulatát.
A harmadik hagyományom pedig a meseírás: a tavalyi évet leszámítva nagyjából 15 éve minden advent során írok egy négyrészes karácsonyi mesét :) 
Újabban pedig karácsonyvárót készítünk a szüleinknek - gyermekkorunkban mi kaptunk tőlük minden december elsején "fakokot" (a kis fakkokról kapta a nevét, amikbe a csokik és édességek kerültek), mostanában pedig már kölcsönösen megy ez. Így mindenki jól jár :)


Az alábbi bonbonok szép, adventi színekben tündökölnek :) az ízesítés is karácsonyváró.

Hozzávalók:
0,5 dl narancslé
30 gr pisztácia
egy kiskanál méz
agaragar
0,3 dl tejszín
egy kiskanál vaj
60+200 gr étcsoki
kardamom, vanília
lüszterpor

Elkészítés:
Vörös és arany lüszterport szórok a bonbonforma mélyedéseibe. Temperálok 200 gr étcsokit, elkészítem a bonbonok burkát.
Először a narancsos töltelék jön: megpucolom a pisztáciát, és a pörkölt héjat is eltávolítom, majd ledarálom. Kifacsarom egy narancs levét, beleteszek egy kanálnyi mézet, felmelegítem. Két csipet agaragart szórok bele, és addig forralom, amíg az agaragar el nem tűnik benne. Hűtés közben kavargatom, és beleszórom a pisztáciát. Mielőtt zselévé dermedne, kiskanállal a bonbonokba adagolok belőle úgy, hogy a burok fele üres maradjon. Hűtőbe teszem a formát.
Elkészítem a ganache-t: a tejszínt és a vajat összemelegítem, belekeverek 60 gr étcsokit, egy fekete kardamom összetört magvait és három csipet vaníliát. Ha a narancszselés töltelék megdermedt, a tetejére habzsákból nyomok egy adagot a csokikrémből is, és ismét a hűtőbe teszem.
Végül temperálom a maradék étcsokit, és lezárom a bonbonokat.


Advent and Christmas are so good because they consist of several traditions. And traditions make you feel at home; you calm down because everything around is familiar, everything makes sense and it is good because you do everything just like in the previous years.
I suppose we share many traditions, such as dressing up the house with decorations; lighting various lights (lanterns, candles); buying presents. But I also think that there are many traditions that we ourselves add to the repertoire inherited from our parents and grandparents. I for one love Christmas songs, I have an entire collection - but not only the usual choir songs. Probably there's no such band or performer who hasn't done at least one Christmas song or an entire album. Here is a list of my favourites - if you are also fed up with the cheesy adaptations susurrating in malls, then maybe here you might find something new:

In addition, I simply adore Dickens' Christmas carol. Even though I know it by heart I've read it so many times, still I read it again at every advent because this is what gives me the Christmas mood. It's really a pity that there's no worthy movie adaptation, or at least I haven't seen any that reflects the mood of the novel.
My third tradition is writing: with the exception of last year, for approximately 15 years I've written a Christmas tale during every advent :)
And recently we prepare a Christmas calendar for our parents - in our childhood we got one from them on the first of December, nowadays this became mutual. Thus everyone wins :)


These bonbons are dressed in advent colours :) and their flavour is Christmassy too.

Ingredients:
0,5 dl orange juice
30 gr pistachio
one small spoon of honey
agaragar
0,3 dl cream
one small spoon of butter
60+200 gr dark chocolate
cardamom, vanilla
luster dust

Recipe:
I sprinkle red and gold luster dust in the cavities of the mould. I temper 200 gr dark chocolate and I prepare the bonbon shells.
First comes the orange filling: I clean the pistachio and I get rid of the roasted skin, then I grind it. I squeeze the juice of an orange in a pot, I add a spoon of honey and I warm it up. I put two pinches of agaragar into it and I boil it until the agaragar dissolves. I stir it while cooling and I add the pistachio. Before it jellifies, with a spoon I portion it in the bonbon shells in a way that the upper half of them remain empty. I put the mould in the fridge.
I prepare the ganache: I warm up the cream and the butter, I add 60 gr dark chocolate, the crushed seeds of one black cardamom and three pinches of vanilla. When the orange filling sets, with a piping bag I put some chocolate cream on its top and I place the mould back in the fridge.
Finally I temper the leftover dark chocolate and I seal the bonbons.

No comments: