December 1, 2016

flódni csoki // flodni chocolate

Talán senkinek sem kell bemutatni a flódnit :) ez az a négyféle töltelékkel elkészített sütemény, amely a zsidó konyhában (és persze máshol is :D) igen népszerű.
A legutóbbi szegedi konferencián kolleginával trécselés közben *valahogy* a csokira terelődött a szó, és hipphopp megszületett a flódnicsoki ötlete. Mivel négyféle tölteléket még a legnagyobb mélyedésekkel rendelkező csokiformába is nehézkes lenne beletölteni, ezért én kettőt-kettőt összevontam. A kész bonbon nagyjából olyan, mint a Mikulás zsákja: tele van mindenféle jóval :D
Vicces módon idén a hanukka pont karácsony este kezdődik, úgyhogy ezt a postot azoknak ajánlom, aki december 24-én ünnepelnek valamit :D Na és persze azoknak is, akik nem ünnepelnek aznap, de szeretnének valami igen finomat enni :)



Hozzávalók:
250 gr étcsoki
1 evőkanál kakaóvaj
sötétvörös lüszterpor

almás-diós töltelék:
100 gr alma
0,2 dl vörösbor
fahéj
1 evőkanál méz
1 marék dió
30 gr étcsoki
1 evőkanál cukor

szilvás-mákos töltelék:
30 gr darált mák
0,3 dl vörösbor
narancshéj
1 evőkanál cukor
40 gr szilva (aszaltat használtam, de lekvárral is készülhet)

Elkészítés:
Először az almás tölteléket készítem el: meghámozom és szeletekre vágom az almát, majd mézzel és fahéjjal addig párolom a borban, míg meg nem puhul. Ekkor hozzákeverem az étcsokit, a cukrot és beledarálok egy maréknyi diót. Összeturmixolom az egészet, aztán félreteszem hűlni. Ezután jöhet a mákos töltelék: a mákot, a lereszelt narancshéjat és a vörösbort összekeverem és kis ideig folyamatos keverés mellett főzöm. Hozzáadom az apró darabokra vágott aszalt szilvát és a cukrot, megvárom, míg megmelegszik, majd félreteszem.
A csokiburkok elkészítése előtt felolvasztom a kakaóvajat és hozzáadok egy csipet vörös lüszterport, ezzel márványozom a mélyedéseket. Temperálom az étcsokit, elkészítem a héjakat. Előbb az almás-diós töltelékkel töltöm meg félig, arra rákanalazok a mákos-szilvás töltelékből is, és lehűtöm. Végezetül lezárom a bonbonokat. Jó étvágyat! :D




Probably flodni doesn't need to be introduced to anybody :) this is that cookie with four different fillings that is so popular in the Jewish kitchen (and of course everywhere else :D)
At the last conference in Szeged while chatting with a colleague *somehow* we ended up at chocolate and behold! the idea of flodni chocolate was born. Since filling four different layers would be difficult even in a mould with the biggest cavities, I combined two and two. The bonbons are like the bag of Santa: full of good stuff :D
Funnily enough this year hanukkah starts exactly on Christmas eve, so this post is dedicated to those who celebrate something on 24 December :D And of course to those who are not celebrating that day but who would like to eat something very good. :)

Ingredients:
250 gr dark chocolate
1 table spoon cocoa butter
dark red luster dust

apple-walnut filling:
100 gr apple
0,2 dl red wine
cinnamon
1 table spoon honey
1 fistful walnut
30 gr dark chocolate
1 table spoon sugar

plum-poppy seed filling:
30 gr ground poppy seed
0,3 dl red wine
orange peel
1 table spoon sugar
40 gr plum (I used dry plums but it can be done with plum jam too)

Recipe:
First I prepare the apple filling: I peel the apples and I slice them up, then I braise them until they become soft. Then I mix it with chocolate, sugar and a fistful of ground walnuts. I blend the mixture, and I put it aside. Next is the poppy seed filling: I cook the poppy seed, the shredded orange peel and the red wine for a short time, while stirring constantly. I add the plums cut up into small pieces and the sugar, and I wait until they become warm. I put the cream aside.
Before preparing the chocolate shells I melt the cocoa butter and I add a pinch of red luster dust. I marble the cavities. I temper the dark chocolate and I make the shells. First I fill them to half with the apple-walnut filling, then I put a bit of the poppy seed-plum filling and I cool them off. Finally I seal the bonbons. Good appetite! :D



No comments: