January 1, 2020

narancsos marcipántrüffel // marzipan truffle with orange

Gondoltam, nem árt, ha egy falatnyi édességgel kezdjük az új évet. Ennek jegyében a régóta bennem motoszkáló receptet 31-e estére formába öntöttem. Mint néha előfordul, itt is módosítani kellett a kivitelezésen: mivel a töltelék picit híg lett, ezért nem mártottam a trüffeleket, hanem csoki félgömböket készítettem, és a megtöltött gömböket hengergettem meg kakaóporban. Az ízhatás így is meglehetősen jó lett :) Szóval míg a dombtetőről bámultuk a száz meg száz tűzijátékot, ami Budapest felett szikrázott, mintha fényvirágok nőnének szerte a városban, addig ezt a marcipános trüffelt majszoltuk :)


Hozzávalók:
100 gr marcipán
egy narancs
3 kiskanál darált mák
150 gr étcsoki

Elkészítés:
A narancs levét kifacsarom. Fél decit kimérek belőle, esetleg - ha bionarancs - a héjából is bele lehet reszelni. Beleszórom a mákot, és felmelegítem. Amikor fölforr, beletépkedem a marcipánt, és kevergetem, míg masszát nem kapok. Akkor elzárom a tüzet, a masszát kihűtöm.
Temperálom az étcsokit, kiöntöm a félgömböket. Amikor megszilárdultak, kiveszem őket a formából, és megtöltöm a marcipánkrémmel. Temperálok egy kis adag csokit, azzal ragasztom össze a félgömböket. Kakaóporban megforgatom őket.


Tavaly év elején kezdtem ezt a játékot: minden hét végén felírtam egy papírcetlire, hogy mi volt a hét fénypontja, és eltettem egy befőttesüvegbe. Most, szilveszterkor kibontottam, kiszórtam a cetliket, és végigolvastam. Év elején még nem sejtettem, mennyire jó is ez - nemcsak emlékeztető az év legszebb, legemlékezetesebb pillanataira, hanem egyben egy olyan örömfüzér, ami átfonja az elmúlt évet, és rádöbbent: mennyi kalandban volt részem, mennyi mindenért lehetek hálás, mennyi álmom vált valóra! És mi minden van, amit a következő évben - 2020-ban - kell majd megtennem! Hajrá, hajrá nektek is, sose feledjétek az álmaitokat!
Boldog új évet!
***
I started this game last year: at the end of every week I wrote on a slip of paper, what was the highlight of the week, and then put it in a jar. On new year's eve I opened it, and read the papers. In the beginning of the year I didn't suspect how awesome this will be - not only a reminder of the most beautiful and memorable moments, but also a wreath of joy, which interlaces the whole last year and makes me realise how many adventures I've been through, how many things I can be grateful for, how many dreams have been realised! And so much to do in the next year - in 2020! Go on, go on, you too, don't ever forget your dreams! 
Happy new year!


I thought it'd be nice to start the new year with a mouthful of sweet. Therefore, finally I realised the recipe, which'd been in my head for a while. As it happens sometimes, I had to alter the implementation: as the filling became a tiny bit liquidish, I didn't dip the truffles, but I made chocolate hemispheres and I rolled the tiny globes in cocoa powder. The flavour is still quite good :) So while we were staring at the hundreds of fireworks sparkling above Budapest from the top of the hill, as if flowers of light had grown in the city, we were munching this marzipan truffle :)


Ingredients:
100 gr marzipan
one orange
3 small spoons of ground poppy seed
150 gr dark chocolate

Recipe:
I squeeze the juice of the orange. I take 50 ml; in case it is a bio orange, I also grate a bit of its peel. I add the poppy seed and warm it up. When it boils, I add the marzipan torn into little pieces, and I stir it, until it becomes a mass. Then I leave it to cool.
I temper the dark chocolate, and I prepare the hemispheres. When they get solid, I take them out of the mould and I fill them with the marzipan cream. I temper a little bit of chocolate, which I use to "glue" the hemispheres together. I roll them in cocoa powder.

No comments: