January 4, 2020

rózsamézes // rose honey

A tündérek igen kedvelik a virágos édességeket - kivált azokat, amelyekben valamiféle virágméz is megtalálható az összetevők között. Őszről elraktározott rózsamézéből a tündérkirálynő kérésére udvari séfje alkotott egy finom bonbont, amelyben a kesernyés, karakteres étcsoki íze egybeolvad a méz és a fehércsoki édességével, s az egyszerű ízt a töltelék fűszeres felhangja teszi izgalmassá.

Hozzávalók:
70 gr étcsoki
3 kiskanál rózsaméz
fahéj
szegfűbors
két kiskanál vaj
150 gr fehércsoki
ételfesték

Elkészítés:
Az étcsokit felolvasztom, vízgőz felett belekeverem a mézet és a vajat, majd ízlés szerint fűszerezem fahéjjal és szegfűborssal.
A csokiforma mélyedéseit összespriccelem vörös lüszterpor és kakaóvaj keverékével. Miután megszáradt, vékony ecset segítségével rózsaszín ételfestékkel virágokat festek minden mélyedés közepébe. Temperálom a fehércsokit, elkészítem a bonbonok burkát. Megtöltöm őket a töltelékkel, és a hűtőbe teszem a formát. Mivel nincs tejszín a töltelékben, elég gyorsan megköt, úgyhogy kb. fél óra múlva már lehet talpazni.


Fairies like flowery sweets - especially those, which have some kind of honey among the ingredients. Fulfilling the request of the fairy queen, her chef created a tasty bonbon using the rose honey he had stocked up last autumn. The bitter, characteristic flavour of the dark chocolate mingles with the sweetness of the honey and the white chocolate, and this simple flavour is made more exciting by the aromatic overtone of the filling.

Ingredients:
70 gr dark chocolate
3 small spoons of rose honey 
cinnamon
allspice
2 small spoons of butter
150 gr white chocolate
food paint

Recipe:
I melt the dark chocolate above hot water; I combine it with the honey and butter, then I add the spices: cinnamon and allspice (2-3 pinches).
I sprinkle the cavities of the chocolate mould with red lustre dust. After it dries, with a thin brush, using pink food paint, I paint flowers in the middle of each cavity. I temper the white chocolate, I prepare the bonbon shells. I fill them and place the mould in the fridge. Since there is no cream in the filling, it sets quite quickly, therefore the bonbons can be sealed half an hour later.

No comments: