May 19, 2020

eper-rózsa // strawberry-rose

Egyszer már készítettem epres-rózsás csokit, de más volt a koncepció: akkor fehércsokival készült, ezúttal pedig az eperhez olyannyira passzoló, lágy tejcsokis töltelék bújik a roppanós étcsoki burokban. Más körülmények között talán díszítettem volna ezt az önmagában is csinos formát, de most hétvégén ad hoc módon leszerveztünk egy családi találkozót - így két hónap után, és mivel sietni kellett, végül nem került sor a színezésre. Ezúttal nem is bánom, fontosabb volt, hogy a finomság időben elkészüljön.



Hozzávalók:
90 gr tejcsoki
200 gr étcsoki
50 ml eperpüré
8-10 nagy rózsaszirom

egy kiskanál vaj

Elkészítés:
Az epret leturmixolom, és szitán átszűröm. Az így keletkezett eperpürébe beleteszem a rózsaszirmokat, és felforralom. Ezután lefedve hagyom állni egy napig, hogy az eper kellően átvegye a rózsa ízét. Akkor kihalászom belőle a szirmokat, kidobom őket, az eperpürét pedig összekeverem a felolvasztott tejcsokival és vajjal.
Temperálom az étcsokit, elkészítem a burkokat. Miután megszilárdultak, megtöltöm őket az epres krémmel, majd a hűtőbe teszem a formát. Néhány óra múlva kiveszem, temperálom a maradék étcsokit, és lezárom a bonbonokat.



Once I've made strawberry-rose chocolate, but the concept was different: it was made with white chocolate; this time a soft milk chocolate cream is hiding in the crunchy dark chocolate shell. Under different circumstances I probably would've decorated these pretty bonbons, but this weekend we organized and ad hoc family meeting - after two months and since I had to hurry, I didn't color them. I don't really mind it after all, it was more important to prepare it on time.



Ingredients:
90 gr milk chocolate
200 gr dark chocolate
50 ml strawberry puree
8-10 big rose petals
one small spoonful of butter

Recipe:
I blend the strawberries and sieve the juice. I place the petals in the puree and boil it. Then I cover it and leave it for a day so the strawberry would take over the flavor of the rose. After one day, I fish out the petals, discard them and I mix the puree with melted milk chocolate and butter.
I temper the dark chocolate and I prepare the shells. After they get solid, I fill them with the strawberry cream and I put the mold in the fridge. Some hours later I take it out, temper the leftover dark chocolate and I seal the bonbons.

No comments: