September 1, 2020

kávé-vanília újratöltve // coffee-vanilla reloaded

A szezon első csokija, juhé! Végre az időjárás is engedi, hogy az ember normális körülmények között készíthessen otthon csokoládét, és nem kell órákat várni, míg megszilárdul. Persze örülnék, ha azt írhatnám, hogy azért is hallgattam ennyi ideig, mert néhány hetet nyaralással töltöttem, de ez sajnos nem fedné a valóságot. Nagyon furcsa ez az év - a vírus miatt is, na meg hiába hiszem azt minden nagyobb projekt végén, hogy most végre lesz időm pihenni, valahogy sosem jön össze. No persze az ember örüljön, hogy akad munka, főleg olyankor, amikor annyian veszítették el az állásukat a járvány miatt...
Na de most visszatérek, új receptekkel és új történetekkel :) elsőként a kávés-vaníliás csoki új változatát készítettem el - nagyon kávés, nagyon finom :)


Hozzávalók:
150 gr fehércsoki
80 gr étcsoki
1 kiskanál vaj
40 ml tejszín
3-4 kiskanál instant kávé
vaníliaőrlemény
kávébab

Elkészítés:
A tejszínt felforralom az instant kávéval, és addig kevergetem, míg a szemcsék fel nem olvadnak. Vízgőz felett megolvasztom az étcsokit a vajjal együtt, majd a tejszínhez keverem.
Temperálom a fehércsokit, beleszórok néhány csipetnyi vaníliaőrleményt (ettől lesz "mákos" a csokiburok). Elkészítem a burkokat, és amikor megszilárdultak, megtöltöm őket a kávés krémmel. 1-2 órára hűtőbe teszem a formát, végül lezárom a bonbonokat.
A maradék fehércsokival kis kávébabszemeket ragasztok a bonbonok tetejére.


The first chocolate of the season, yaaay! Finally the weather allows me to prepare chocolate in normal conditions and I don't have to wait for hours until it gets solid. Of course I'd be happy if I could add that I was silent for such a long time because I was on holiday, but unfortunately that wouldn't be true. This is a very weird year - not only because of the virus, but also because whenever I think that I'm done with a bigger project and finally I can take some time off, I never manage to. Well, one should be happy that one has a job especially when so many had lost their positions due to the pandemic...
Anyway, now I'm back with new recipes and new stories :) the first is the new version of my coffee-vanilla chocolate - lots of coffee, lots of flavor :)


Ingredients:
150 gr white chocolate
80 gr dark chocolate
1 small spoon of butter
40 ml cream
3-4 small spoons of instant coffee
vanilla grist
coffee beans

Recipe:
I boil the cream and the instant coffee and stir it until the granules melt. Above steam, I melt the dark chocolate and the butter, then I combine it with the cream.
I temper the white chocolate, I add some pinches of vanilla grist (thus the "poppy seed" pattern of the shells). I prepare the shells and when they get solid, I fill them with the coffee cream. I put the mold in the fridge for 1-2 hours, finally I seal the bonbons.
I glue small coffee beans on the top of the bonbons with the leftover white chocolate.

No comments: