September 14, 2020

Whisky

Budapest számomra legszebb épülete az eredeti nem-eredeti Mátyás-templom (lánykori nevén Nagyboldogasszony-templom). Úgy ül a Várhegyen, akár egy csipkés csoda, elegáns, ragyogó. Bizonyítéka annak, hogy egyszer itt is volt gótikus középkori építészet - még ha a kövek nem is középkoriak, maga az épület mégis az.
E gyönyörű templom végigélte ezer év viharait, mindig újjászületett és még mindig itt van nekünk.
Eredetileg István király alapította a templomot 1015-ben, ám erről semmilyen forrás nem maradt fenn, csak az egyházi hagyományból tudjuk. Első átépítése a tatárjárás után zajlott, IV. Béla rendelete szerint, és 1269-ben ért véget. Az épület ekkor nyerte el gótikus formáját. Száz évvel később Nagy Lajos király átalakíttatta a templomot, majd Mátyás király uralkodása alatt kiegészítették a délnyugati harangtoronnyal, amelyre Mátyás jelképe, a holló is felkerült.
A török megszállás alatt az épület erősen megrongálódott, s 1541-ben mecsetté alakították át. 1686-ban ismét gazdát cserélt: Buda visszahódítása után a jezsuiták kapták meg, akik barokk stílusban építették át, s köré újabb épületeket húztak fel. 1723-ban a templom leégett, így a középkori épületelemek nagy része odaveszett.
A Mátyás-templom újjászületése 1874-ben kezdődött, amikor Schulek Frigyes vezetése alatt restaurálták. Schulek igyekezett a templom középkori képét visszaállítani, a munkálatok során sok helyütt szinte teljesen elbontotta a falakat, hogy ezt elérje. A belső tér kialakítása olyan nagy művészek nevéhez fűződik, mint Székely Bertalan és Lotz Károly. Így a templom elnyerte részben ma is látható, régi-új formáját: gótikus-neogót-szecessziós csoda. 
Persze a története nem itt ér véget, mert fénykora után jött még két világháború, s a második során ismét súlyosan megsérült, továbbá német tábori konyhaként és szovjet lóistállóként is szolgált. Ám ezek csak múló pillanatok voltak a több évszázados tündöklés mellett. Az ismételt helyreállítás a 80-as években fejeződött be.
A templom érdekességei közé tartozik, hogy itt koronázták meg Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét, hogy a Székely és Lotz által tervezett üvegablakokat sikerült elrejteni a második világháború során, így ma is az eredetiek láthatóak, hogy a tetőket kézzel gyártott Zsolnay cserepek fedik, és hogy itt játszották először Liszt Ferenc koronázási miséjét.
Úgy egy éve egy Facebook csoportban láttam meg egy csodás fotót a templomról, amit azonnal le is mentettem, mert mindenképp le akartam rajzolni. Sokáig tartott, de végül csak befejeztem...

Ezúttal egy olyan csokit is hoztam, amit igyekeztem kívül-belül elegánssá tenni. A töltelék igen egyszerű, mégis selymes és ütős, a díszítés szolid :)


Hozzávalók:
200 gr tejcsoki
100 gr étcsoki
40 ml Ballantine's whisky
egy kiskanál vaj
lüszterpor

Elkészítés:
Kimérem a whiskyt. Vízgőz felett megolvasztom az étcsokit és a vajat, majd a whiskyhez keverem. Ezzel kész is a töltelék.
A hatszögletű bonbonforma egy-egy harmadát kifestem bronz színű lüszterporral. Amikor megszáradt, temperálom a tejcsokit és elkészítem a burkokat. Ha megszilárdultak, megtöltöm őket a krémmel, a formát pedig a hűtőbe teszem pár órára. Végül temperálom a maradék tejcsokit, és lezárom a bonbonokat.

For me, the most beautiful building of Budapest is the original not-original Matthias Church (aka Church of Assumption). It sits on the Castle Hill like a lacy wonder; elegant, splendid. A proof that one medieval Gothic architecture existed here - even though the stones themselves are not medieval, the building itself is.
This wonderful church survived the storms of a thousand years, it was reborn from time to time and it is still here for us.
Originally, the church was founded by King Stephen I (first king of Hungary) in 1015; however, no written record exists about this; we only know it from tradition. According to Béla IV's orders, the first reconstruction happened after the Mongol invasion and ended in 1269. The building had a classical Gothic style at this phase. A hundred years later King Louis the Great reconstructed it, then during the reign of King Matthias a bell tower was erected with the king's symbol, the raven on top.
Under the Turkish occupation, the building was damaged, then transformed into a mosque in 1541. In 1686, it switched owners again: after Buda was retaken, the Jesuit Order received it and they restored it in Baroque style, moreover, they also built other edifices around it. In 1723 the church burnt down, and thus a major portion of the medieval elements were lost.
The rebirth of the Matthias Church started in 1874, when it was renovated under Frigyes Schulek's supervision. Schulek tried to reconstruct the church's medieval image; therefore during the rebuilding work, in some places the walls were demolished to the ground. The interior decoration was the responsibility of artists Bertalan Székely and Károly Lotz. Thus, the church revived in its old-new appearance: a Gothic, neo-Gothic, Art nouveau wonder.
Of course, its story does not end here, because after its heydays, two world wars came and during the second one, it was heavily damaged again and served as a German camp kitchen and as a Soviet stable. But these were only fleeting moments compared to the centuries of glory. The renovations finished in the 1980s.
Fun facts: Franz Joseph I and Queen Elizabeth were crowned here; during WW2 the beautiful windows designed by Székely and Lotz were hidden and thus you can see the originals even today; the roofs are covered with handmade Zsolnay tiles; this was the place where Franz Liszt's Coronation Mass was performed for the first time.
I saw this amazing photo of the church about a year ago in a Facebook group. I saved it because I decided that I wanted to draw it. And now, finally I finished it.

This time I also brought a chocolate, which I tried to make elegant inside and out. The filling is really simple, still it's silky and strong; the decoration is modest :)

Ingredients:
200 gr milk chocolate
100 gr dark chocolate
40 ml Ballantine's whisky
small spoon of butter
luster dust

Recipe:
I measure out the whisky. In a bain-marie I melt the dark chocolate and the butter then I combine it with the whisky. The filling is thus ready.
With bronze luster dust, I paint one-third of the hexagonal cavities of the mold. When it sets, I temper the milk chocolate and I prepare the shells. After the chocolate gets solid, I fill the shells with the filling and put the mold in the fridge for some hours. Finally, I temper the leftover milk chocolate and I seal the bonbons.

No comments: