May 14, 2018

kókuszos-vaníliás // coconut-vanilla

A múlt héten Közép-Európa méltatlanul elhanyagolt, szépséges vidékein jártam. A Budapest-Graz-Maribor-Ptuj útvonalat 24 órán belül sikerült megtenni, ezzel a repertoáromat két újabb várossal bővítve, ahol még nem jártam korábban :) A gyengéim a középkori hangulatú helyek, és mind Graz, mind Ptuj erős ebben: kanyargós, kis utcácskák, macskakő, kőházak, vár, természet - minden, ami varázslatos sétákhoz kell. 
Ptuj Szlovénia legöregebb városa a Dráva mentén, vörös tetős házikói fölé magasodik a domb s rajta a fehér falú vár. Benne kiállítások találhatók a vár történetéről, fegyverekről, na és az elmaradhatatlan festmények.

Ptuj
Ptuj

A szlovén városkával ellentétben Graz sokkal nagyobb, ami az építészeten is meglátszik: a középkorias városközpont körül modern városrészek húzódnak. A várost a Mura szeli ketté, keleti partján pedig valószerűtlenül, hirtelenül nő ki a Park Schlossberg, egy erdő és kertek borította sziget, egyszerre békés, izgalmas, csodálatos! De maga a város is tartogat kincseket, elég felemelt tekintettel végigsétálni a Hauptplatzon, a Herrengassén.

Graz
Graz óratorony // clock tower
Természetesen amint megláttam Szlovéniában bevásárlás közben az ideális csokialapanyagot, egyből beszereztem :D Ez egy bio kókuszkrém, amit, úgy vélem, igazából otthon is elő lehet állítani, mivel csupán a következő összetevőkből áll: agave szirup (57%), kókuszkrém (41%), vaníliakivonat, tengeri só. És persze ki is próbáltam rögvest :) A kókuszt gyakran társítják tejcsokival, de ez a krém önmagában is elég édes, így inkább étcsokival párosítottam.


Hozzávalók:
130 gr étcsoki
Narayan vaníliás kókuszkrém
vaníliaőrlemény

Elkészítés:
Temperálom az étcsokit, majd beleöntöm a formába. Ezúttal kis csészéket készítek, úgyhogy megvárom, míg megszilárdul a csokiréteg, ezután kiborítom őket a formából. Megtöltöm a csészéket a kókuszkrémmel, díszítésként vaníliaőrleményt szórok rá.


Last week I wandered in undeservedly neglected, beautiful parts of Central Europe. I managed to make the Budapest-Graz-Maribor-Ptuj itinerary within 24 hours; thus broadening my repertoire with two cities where I hadn't been before :) My favourites are places with a medieval atmosphere and both Graz and Ptuj are good at that: twisting, tiny alleys, cobblestones, stone houses, castle, nature - everything that is needed for enchanted walks.
Ptuj is the oldest city of Slovenia, on the shores of the Drava; a hill and on it a white-walled castle emerge above its houses with red roofs. In the castle there are exhibitions about its history, weapons and paintings of course.

Ptuj kastély kiállítás // castle exhibition
Ptuj

Contrary to the Slovene city, Graz is much bigger, which can be obsereved in its architecture: modern districts spread around the medieval city centre. The Mura flows through it; on its Eastern bank the Park Schlossberg grows out unrealistically and abruptly. This hill is an island covered by forests and gardens; peaceful, exciting and wonderful! But the city itself also holds treasures, it's enough to walk through the Hauptplatz and the Herrengasse with open eyes.

Graz a Park Schlossbergről // Graz from the Park Schlossberg
Park Schlossberg alatti tér // the square under Park Schlossberg
Naturally as soon as I saw the ideal chocolate ingredient in Slovenia, I had to get it :D This is a bio coconut cream, which, I believe, would be easy to prepare at home, since it contains only the following ingredients: agave syrup (57%), coconut cream (41%), vanilla extract, sea salt. And of course I tried it at once :) Coconut is often paired with milk chocolate, but this cream is already sweet enough, so I rather added dark chocolate.


Ingredients:
130 gr dark chocolate
Narayan coconut cream with vanilla
vanilla grist

Recipe:
I temper the dark chocolate, then I pour it in the mould. This time I make small cups, so I wait until the chocolate layer gets dry, then I take them out of the mould. I fill the cups with the coconut cream; I decorate the tops with vanilla grist.

No comments: