November 20, 2016

kandírozott narancs // candied orange peels

November második fele és a december a legkedvesebb időszakom az évből. Mikor az éjszaka átveszi az uralmat a nap felett hideg, szúrós fényű csillagaival, hűvösödik az idő és elfog az az édes vágyakozás a hó, a karácsony, a békés napok iránt; mikor végre neki lehet állni a készülődésnek, finom ételeket és édességeket készít az ember; azon morfondírozik, kinek milyen ajándékot adjon majd, feldíszíti a lakást és a szívét, és mindeközben leporolhatja a rég hallott, imádott karácsonyi dalokat is. Ez a csodák ideje!
Ezért azt hiszem, mostantól karácsonyi finomságok receptjeit fogom kitenni, amiket bárki elkészíthet otthon, hogy még finomabbá tegye az ünnepi menüt :)
Az első ilyen recept a kandírozott narancshéj, ami jól bevált: immár harmadik éve készítem el, van hogy egy tél alatt többször is. Ebből nem létezik túl nagy adag, az egész család odavan érte. A receptet egy receptgyűjtő oldalon találtam, tehát nem saját, de sajnos belinkelni nem tudom, mert már nem emlékszem a címére. Minden esetre a hölgy, aki oda felrakta, jól kikísérletezte. (az adagok értelemszerűen arányosan növelhetők/csökkenthetők)


Hozzávalók:
40 dkg narancshéj
35 dkg cukor
víz

Elkészítés:
A narancshéjat ízlés szerint felkockázom vagy csíkokra vágom és egy éjszakára hideg vízbe áztatom. Másnap leszűröm a héjakat, majd vízben felrakom főni őket. Miután a víz felforrt, ismét leszűröm a héjakat, a vizet kiöntöm. Lemérem a héjakat, a súlyuk háromnegyedének megfelelő mennyiségű cukrot adok hozzájuk és annyi vizet, amennyi épphogy elfedi őket. Visszateszem a lábost a tűzre, és amikor felforr a szirup, leszűröm a héjakat, félreteszem őket. A szirupot tovább főzöm, míg a víz fele el nem párolog, ekkor visszateszem a héjakat. Még egyszer megismétlem ezt az eljárást, amelynek a végére egészen kis adag szirup marad csak. Ekkor a héjakkal együtt a súlyuk 1/8-ának megfelelő mennyiségű cukrot adok még a keverékhez, és ha felforr a szirup, kis lángra teszem. Folyamatos keverés mellett megvárom, míg kristályosodni nem kezd a cukor, ekkor lehúzom a tűzről és tovább mozgatom, nehogy összeragadjanak a héjak.
A végeredmény roppanós cukorral borított, belül puha, kesernyés narancshéj. A hátramaradt, narancsízű cukrot pedig felhasználhatjuk más karácsonyi süteményekhez, vagy édességekhez is :)

Itt pedig következzék a valaha írt legviccesebb, legtökéletesebb karácsonyi dal, a kedvencem!


The second half of November and December are my dearest period of the year. When the night takes over the day with her cold stars, the weather becomes chillier and I'm overwhelmed by that sweet longing for snow, Christmas and the peaceful days; when finally preparations can be started; one makes good meals and sweets and contemplates what kind of presents to give to others; decorates her home and her heart and in the meanwhile the adored Christmas songs, that haven't been heard in a long while, can be dusted off. This is the time of miracles!
So I think from now on I'll put out the recipes of Christmas sweets which anyone can prepare at home in order to make the festive menu even tastier :)
The first such recipe is candied orange peels which is always a success: I've made it now for the third year in a row, sometimes more than once in one winter. There is no such thing as too much of this, the whole family is nuts about it. I found the recipe on a recipe collecting site, so it's not my own but unfortunately I can't put the link here as I don't remember the title. Anyway, the lady who had put it up there, had experimented until she had got the recipe right. (obviously the rations can be increased or dicreased proportionally).


Ingredients:
40 dkg orange peels
35 dkg sugar
water

Recipe:
I cut up the orange peels into cubes or stripes and I soak them in cold water for a night. The next day I sieve them, then I start cooking them in water. When the water is boiling I sieve the peels again and I pour out the water. I measure the peels, I add sugar weighing 3/4 of their weight and water to cover them. I put the pot back on the fire and when the syrup starts boiling, I sieve the peels and leave them to cool down. I boil the syrup until half of the water evaporates, then I put the peels back into it. I repeat this procedure once more, until only a bit of syrup is left. Then I add the peels and sugar weighing 1/8 of their weight and when the syrup starts boiling I lower the fire. Constantly stirring I wait until the sugar starts crystallising, then I pull the pot off the fire and I keep moving the peels so they cannot get stuck together.
The outcome is soft, bitter peels covered with crunchy sugar. The leftover orange-flavoured sugar can also be used for other Christmas cookies or sweets :)

Above is the funniest, most perfect Christmas song ever written, my favourite!

No comments: