November 2, 2016

Körtekaramelles // pear-caramel

Szóval mit is csinál egy történész egész nap? Már amikor épp nem konferenciát szervez, könyvszerkesztésben segít, vagy tanulmányt ír (vagy konferenciaturizmuson vesz részt :D)? Hát épp egy másik tanulmány megírására készül: a levéltárban vagy a könyvtárban kutat. Na de mi az a kutatás? Többnyire egyhelyben ülésből és rizspapír vékonyságú dokumentumok ezreinek átnyálazásából - közben valami használható információmorzsa kereséséről -, valamint szimultán filozofálásból álló folyamat. Sajnos nálam általában a filozofálás része a hangsúlyos, mivel elég csak leülnöm és bedugnom a fülest, és máris valami másik univerzumban lebegek, mesékkel körülvéve :D Azért persze erre rásegítenek a kutatás tárgyai: a dokumentumok is, amelyek segítségével, mint egy időgéppel, az ember belelát a 60-80-100 (vagy még több) évvel ezelőtt élt emberek életébe. Igen, a történészé rettentő érdekes hivatás, olyan, mintha egy felfoghatatlanul hatalmas puzzle egyes darabkáit illesztené össze az ember: összefüggéseket kell kutatni, magyarázatokat lelni, és közben emberi sorsok tűnnek fel a szemünk előtt.
Mint például ennek a 70 évvel ezelőtt élt hivatalnoknak az az öt perce, ami alatt a kreativitás előtört belőle az unalmas munkaórák alatt (úgy látszik, nem csak én filozofálok meló közben :D)


És persze amikor épp egyetlen érdekes dokumentum sem kerül az ember kezébe, akkor hajlamos az aznap esti csokirecepten is filozofálni. A következőt már azóta tervezem, hogy megláttam a Citromdisznó blog egyik írójának postját a Facebookon a körtekaramellről. Azóta csak arra bírtam gondolni, hogy milyen kiváló bonbontöltelék lesz belőle, és tervezgettem, hogy milyen csokiba töltsem majd :D
Most végre ez is megvalósult.


Hozzávalók:
200 gr körte
200 gr cukor
70 gr víz
8-10 csepp citromlé (ők aszkorbinsavat használtak)
100 gr vaj
2 cl rum/brandy
170 gr tejcsoki
fehér lüszterpor

Elkészítés:
A Citromdisznó blogon leírtak szerint elkészítem a körtekaramellt: a cukrot és a vizet együtt felfőzöm, míg el nem éri a kívánt színt és sűrűséget (az enyém egy kicsit sötétebbre sikerült, amihez még a brandy is hozzáadott). A körtét megpucolom és felvágom, majd összeturmixolom a citromlével és egy csipet sóval. A pürét a karamellbe öntöm, majd hozzákeverem a vajat is. Mikor kihűlt, adok hozzá a pikantéria kedvéért 2 cl brandyt.
A bonbonhüvelyeket elkészítem tejcsokiból. Száradás után beléjük töltöm a karamellkrémet. A mesebeli hatás eléréséért ecset hegyéről fehér lüszterport fújok rájuk.


So what is a historian doing all day long? Apart from organising conferences, helping in editing books or writing articles (or participating in conference tourism :D)? Well, she's preparing for the writing of another article: she's doing research in an archive or a library. Bu what the heck is researching? A process comprising mainly of sitting and going through thousands of documents made of rice-paper - in the meanwhile searching for some useful bits of information -, and simultaneously philosophising. Unfortunately in my case the philosophising part has more emphasis as for me it's enough to sit down, put in the earplugs and I'm already floating in another universe, surrounded by fairytales :D This is also assisted by the objects of the research: the documents, with whose help, like with a time-machine, one can gain insight in the lives of people who lived 60-80-100 (or even more) years ago. Yepp, the vocation of the historian is terribly interesting, it is like putting together the pieces of an incredibly huge puzzle: connections have to be researched, explanations have to be found and in the meanwhile the fate of people appear in front of our lives.
Like those five minutes of this clerk, who lived 70 years ago: creativity burst out of him during the boring working hours (it seems that I'm not the only one philosophising while working :D)


And of course when there is no interesting document in sight, then one tends to philosophise about the next chocolate recipe. This one has been planned since I saw the post of one of Citromdisznó blog's authors about pear-caramel (on the blog you can see phase photos about how to prepare the caramel). Ever since then I could only think about how awesome a filling it will become, and I was planning what kind of chocolate I should fill with it :D
Now this has been done too.



Ingredients:
200 gr pear
200 gr sugar
70 gr water
8-10 drops of lemon juice (they used ascorbic acid)
100 gr butter
salt
2 cl rum/brandy
170 gr milk chocolate
white luster dust

Recipe:
I prepare the pear-caramel: I boil the sugar and the water together until the desired colour and consistence are achieved (mine became a bit darker, also because of the brandy). I clean and cut up the pear, then I blend it with the lemon juice and a pinch of salt. I pour the puree into the caramel, then I add the butter too. When it gets cold, I also add 2 cl of brandy for the sake of fun :D 
I prepare the bonbon shells of milk chocolate. After they get dry I fill them with the caramel cream. For getting a fairytale appearance, I blow luster dust on them from the tip of a brush.

No comments: