September 20, 2016

részeges bonbon-cupcake // drunk bonbon-cupcake

Jeeee, megérkezett az ösztöndíj! Ennek örömére azonnal be is figyelt egy új polikarbonát forma :D


És mivel tegnap meglátogatott minket az esküvői tanúnk egyenest Szlovéniából, úgy döntöttem, hogy rögvest fel is avatom a formát  :D 
Úgy tűnik, időközben egyik napról a másikra, visszavonhatatlanul megérkezett az ősz - bár szerencsére még mindig napos az idő, de a levelek és gesztenyék már hullanak, és estefelé hűvösödik az idő. Merem remélni, hogy egy darabig még marad ilyen meleg, nekem az ősz ugyanis egy hosszú, szükségszerű átmenet a nyárból kedvenc évszakomba, a télbe. Ahogy a természet elszunnyadásának első jelei megjelennek, már érzem, ahogy a háttérben ott várakozik félhomályos köpenyben a tél, és alig várom, hogy végre megérkezzen. Biztosan furcsa, de már ilyenkor a karácsonyon jár az eszem - persze nem az ünnep külsőségein, hanem a hangulaton, amit annyira szeretek: korai sötétedés, gyertyák illata, a lehelet fehér párája a levegőben, frissen ropogó hó, az a fény az emberek szemében, amikor már tudják, hogy hamarosan megpihenhetnek otthon a szeretteik körében és jókat ehetnek. Nekem ez az év fénypontja.
De addig még várni kell néhány hónapot, és ha már ősz, akkor miért is ne hangolódjunk rá egy kis csokival? Nekem az ősz = gyümölcsök, és valamiért mindig a gyümölcs és alkohol kombinációja jut eszembe róla (egész biztosan a szüret, az ilyenkor készülő gyümölcsalapú alkoholos italok miatt). Ebben a szellemben készült ez a bonbon is, vagyis inkább miniatűr cupcake (a formája miatt): gyümölcsdarabok, likőr és selymes, mascarponés krém elegyedik benne. Aki nem akar a temperálással bajlódni, annak ajánlom a tölteléket önmagában is :)Hozzávalók:
4+2 cl likőr
4-5 szem aszalt meggy
130 gr fehércsoki
4 evőkanál mascarpone
fahéj

Elkészítés:
Feldarabolom az aszalt meggyeket, és egy pohárban felöntöm őket 4 cl likőrrel, majd állni hagyom 1-2 órát, amíg a gyümölcs magába szívja az alkoholt.
A temperált csokit beleöntöm a bonbonformába, aztán kicsorgatom. Spaklival lehúzom róla a felesleget, és félreteszem, míg megszilárdul. Közben mixerrel apróra vágom a meggyet. A mascarponét kikeverem 4 kiskanál még olvadt fehércsokival (lehet több, vagy kevesebb is, ízlés szerint), 2 cl likőrrel, és egy csipet fahéjjal. 
Amikor a formába öntött csoki megszilárdult, kiszedem a formából, és minden kis kapszli aljára teszek egy kis adag felaprított meggyet. Egy kés hegyével óvatosan lenyomom, a tetejébe pedig habzsákból nyomok egy adagot a mascarponés krémből. Végül ízlés szerint díszítem - én apró cukorgolyókkal és késhegynyi piros lüszterporral szórtam meg a színhatás kedvéért.
Jó étvágyat!


Yaaaaaaaay, my scholarship has arrived! Obviously I immediately had to buy a new polycarbonate mould :D


And since our wedding witness visited us directly from Slovenia, I decided that I'm gonna inaugurate the new mould :D
It seems that in the meanwhile, suddenly and finally autumn has arrived - even though fortunately the weather is still sunny, but leaves and chestnuts are falling and it gets chilly in the evening. I hope that it'll still stay warm for a while, as autumn for me is a long, inevitable transition from summer to my favourite season, winter. As the first signs of nature's slumber appear, I can feel as winter is waiting in the background in its twilight-cloak, and I'm looking forward to its arrival. It might be weird but I'm already thinking about Christmas - of course not about its external features but about its atmosphere that I love so much: early gloom, the scent of candles, white puff of breath in the air, freshly crackling snow, that light in people's eyes when they already know that soon they can take a rest at home surrounded by their loved ones and they can have some good meals. This is the highlight of the year for me.
But we still have to wait some months until then, and if autumn, why not enjoy it with some chocolate? For me autumn = fruits, and for some reason I always associate it with the combination of fruits and alcohol (most probably because of harvesting and all the fruit-based alcoholic drinks prepared at this time). This bonbon - or rather miniature cupcake (because of its form) was created keeping this in mind: a mixture of bits of fruits, liqueur, and silky mascarpone cream. I recommend the filling in itself to those who don't want to deal with tempering :)


Ingredients:
4+2 cl liqueur
4-5 pieces of dry sour cherry
130 gr white chocolate
4 table spoon of mascarpone
cinnamon

Recipe:
I cut the sour cherry into pieces and I mix it with 4 cl liqueur in a glass. I leave them for 1-2 hours so the fruit can absorb the alcohol.
I pour the tempered chocolate in the mould, then I turn it upside down. I scrape off the excess and leave the chocolate to solidify. In the meanwhile I blend the sour cherries. I mix the mascarpone with 4 spoonfuls of still molten chocolate (it can be less or more, according to your taste), 2 cl liqueur and a pinch of cinnamon.
When the chocolate shells are ready, I take them out of the mould and I put a bit of cherry in the bottom of each tiny cap. I carefully push the fruits down with the tip of a knife, and on the top I add some of the mascarpone cream. Finally I adorn the cupcakes: I put tiny candyballs and a bit of red luster dust for the sake of the color.
Good appetite!


No comments: