March 12, 2018

mirabella-narancs // Mirabelle plum-orange

Na most ez egy kissé furcsa ízkombináció, és jelen pillanatban a mirabella is nehezen beszerezhető, de valami fanyart akartam készíteni, ami épp illik az élethelyzetemhez. Meg kell mondjam, ugyan a töltelék tényleg épp olyan keserédes lett, mint az élet, a kész bonbonok az édes csokiburokkal együtt olyan ellenállhatatlanok... hát... épp, mint az élet :D
A mirabella neve talán nem sokaknak ismerős - amúgy sem egy közismert gyümölcs, pedig a fák nagyon hálásak, és nyáron rogyásig vannak terméssel. A mi családunk egyébként csak fosókának hívja, és meglepve láttam a neten, hogy nem vagyunk egyedül ezzel :D


A balatoni házunk kertjében nő egy mirabella fa, nyáron alkalmanként elrakunk néhány üveg befőttet. Az apró, fanyar bogyók még télen is őrzik a nap melegét és fényét :) Most aztán, míg azon gondolkodtam, milyen ízesítésű legyen a bonbon, valahogy felbontottunk egy üveg mirabella befőttet, így aztán a kérdés megoldódott :D A kiegészítő ízesítés kérdése pedig villámgyorsan eldőlt, amikor a boltban a fűszeres polc előtt nézelődtem. Porrá tört szárított narancshéj?! Még szép, hogy megveszem! :D

Mirabella

Hozzávalók:
120 gr tejcsoki
150 gr fehércsoki
50 gr mirabella 
szárított narancshéjpor
10 gr tejszín

Elkészítés:
A tejszínt és a mirabellát (egy kis befőttlével együtt) felmelegítem, míg a magok el nem válnak a gyümölcshústól. Eltávolítom a magokat, majd a keverékhez adok 100 gr tejcsokit, és homogén masszává keverem. Beleszórok 2-3 csipet narancshéjport, és hagyom kihűlni.
Temperálok 20 gr tejcsokit. Ujjal márványozom a bonbonforma mélyedéseit. Ezután temperálom a fehércsokit is, elkészítem a bonbonok burkát. Megtöltöm őket a gyümölcsös krémmel, és a hűtőbe teszem. Két óra múlva kiveszem, temperálom a maradék fehércsokit, és talpalom a bonbonokat.


Now this is a bit weird combination and at the moment Mirabelle is hard to get but I wanted to prepare something tart, which fits my life situation. I have to admit that even though the filling indeed became bittersweet like life itself, the bonbons with the sweet chocolate shell are just as irresistible as... well... life itself :D
Probably not many are familiar with Mirabelle (see photo above) - it is not a well-known fruit, even though the trees are very grateful and they are full of berries in the summer.
A Mirabelle tree grows in the garden of our house at lake Balaton, occasionally we put away some jars of it. The tiny, sour berries keep the warmth and light of the sun even in winter :) Now while I was thinking what flavours to add to this bonbon, somehow a bottle of Mirabelle was opened and thus I also got the answer :D The complementing flavour was decided while I was standing in front of the spice shelf in the shop. Powdered dry orange zest?! But of course I'll buy it! :D


Ingredients:
120 gr milk chocolate
150 gr white chocolate
50 gr Mirabelle
powdered orange zest
10 gr cream

Recipe:
I warm up the cream and the Mirabelle until the seeds can be separated from the flesh. I get rid of the seeds, then I add 100 gr milk chocolate and I stir it until it becomes a homogeneous cream. I sprinkle it with 2-3 pinches of powdered orange zest and I leave it to cool down.
I temper 20 gr milk chocolate. With my finger I marble the cavities of the bonbon mould. I also temper the white chocolate and I prepare the bonbon shells. I fill them with the fruity cream and I put the mould in the fridge. Two hours later I take it out, I temper the leftover white chocolate and seal the bonbons.

No comments: