March 25, 2018

szalmakalap // straw hat

Most pedig csakazértis tavasz van. Akkor is ha bújik a fák durva kérge alatt, ha szeszélyesen csípős kedvében van, ha csak zsugori kézzel szórja még a virágait. 
Ezt a kalapot még akkor készítettem, amikor pár napra igazi tavasz volt - azóta esett a hó, most meg olyan hideg van, mintha legalábbis november lenne. Értem én, hogy a globális felmelegedés miatt szegény télnek már nem marad elég ideje kibontakoztatni a képességeit, de hogy ezt most a tavasz rovására teszi, az már igazán nem szép tőle. No de ne kókadjunk, legalábbis a naptár szerint tavasz van ^^ Én mindent megteszek a hangulat megteremtése érdekében :D


Hozzávalók:
150 gr fehércsoki
30 gr tejcsoki
transzferfólia
cukordíszek

Elkészítés:
Sütőpapíron körzővel meghúzom a kalap karimájának körvonalát - ezt egy műanyag félgömbhöz mérem, amiben majd a kalap tetejét készítem. Temperálom a fehércsokit, és egy részét kiöntöm a papírra, ecset segítségével elegyengetem, és hozzáütögetem az asztalhoz, hogy egyenletesen szétterüljön. A csoki maradékát beleöntöm a félgömbbe, és szintén ecsettel széthúzom a belsejében, úgy, hogy egészen a pereméig érjen. Fejjel lefelé hagyom állni egy darabig, majd amikor a csoki már megdermedt, beteszem a hűtőbe.
Amikor a félgömb elkészült, kifordítom a formából, és temperált fehércsokival odaragasztom a kalap karimájának a közepére.
A transzferfóliát hozzámérem a kalap tetejéhez, és levágok belőle egy hosszú csíkot, valamint három másik csíkot: egy hosszabból lesz a masni, két másikból pedig a szalag két vége. Temperálom a tejcsokit, és késsel rákenem a transzferfóliára. A leghosszabb csíkot óvatosan a kalap teteje köré helyezem, és hagyom megszáradni. A masni csíkját masni formájúra hajtom, és beszorítom két kisebb tárgy (pl. pohár) közé. Megvárom, amíg a a csoki teljesen megszárad, ekkor lehúzom róla a fóliát. Temperált tejcsokival felragasztom előbb a szalag végeit, azután a masnit. A közepét és a szalagot cukorcsillagokkal díszítem.
And now whatever happens, it will be spring. Even if she is hiding beneath the rough bark of trees, if she is in a capricious mood, if she only avariciously sprinkles its flowers.
I made this hat when there had been real spring for some days - since then it was snowing and now it's as cold as in November. I understand that due to the global warming poor winter doesn't have enough time to completely unfold his talents, but doing it now in the time slot of spring is really not nice of him. But let's not be gloomy, at least according to the calendar it is spring ^^ and I do everything to create the proper atmosphere :D


Ingredients:
150 gr white chocolate
30 gr milk chocolate
transfer sheet
candy decorations

How to prepare:
With a compass I draw the contour of the brim on a parchment sheet - I measure it to a plastic hemisphere, in which I will prepare the crown of the hat. I temper the white chocolate and I pour a portion on the paper; with a brush I spread it and I softly tap the paper on the table so the chocolate becomes smooth. I pour the rest of the chocolate in the hemisphere and with the brush I extend it up to the rim. I leave it upside down until the chocolate sets, then I put it in the fridge.
When the hemisphere is ready, I take it out of the mould and with tempered white chocolate I glue it in the middle of the brim of the hat.
I measure the transfer sheet to the crown and I cut off a long stripe and three other stripes: one longer will be the bow and two others the ends of the ribbon. I temper the milk chocolate and I smear it on the transfer sheets with a knife. I place the longest stripe around the crown of the hat and I leave it to dry completely. I make a bow of the second stripe and I gently sqeeze it between two smaller objects (e.g. glasses). I wait until the chocolate dries then I peel off the foil. With tempered milk chocolate I stick first the ends of the ribbon on the hat, then the bow. I decorate the ribbon with candy stars.

No comments: