February 23, 2019

Frodo

Nemrég bekapcsolódtam egy izgalmas történelmi projektbe, és miután elvégeztem ehhez kapcsolódó első feladatomat, a jól végzett munka örömére megajándékoztam magam egy kis csokikészítéssel :D Szóval kitaláltam a Gyűrűk Ura challenge-et, azaz ebben az évben minden hónapban fogok készíteni egy-egy csokit valamelyik karakterhez kapcsolódóan. Mivel a januárról lemaradtam, ezért ebben a hónapban két ilyen bonbon lesz.
És hát ki lenne az első, ha nem Frodó? Az idegesítő, szenvedős kis hobbit, aki mégiscsak képes elvinni a Gyűrűt a Végzet Hegyéhez, és ott belehajítani a tűzbe (a még idegesítőbb Gollammal együtt), ezzel véget vetve Szauron uralmának. Épp ezért - bár a hobbitok nem a szofisztikált lelkületükről híresek - a csokinak egyszerű, de karakteres külsőt-belsőt akartam kreálni. Szerencsére a Facebookon rengeteg kiváló ötletet kaptam, amiket ezúton is köszönök mindenkinek, aki részt vett a játékban; ezek közül válogattam :)


Hozzávalók:
200 gr étcsoki
25 gr földimogyoró
40 gr juharszirup
3 csipet ánizs
65 gr tejcsoki
lüszterpor

Elkészítés:
Ledarálom a mogyorót. Összekeverem a juharsziruppal és felmelegítem, majd hozzákeverem a tejcsokit. Kóstolás alapon adok hozzá ánizst is.
Lüszterporral díszítem a bonbonforma mélyedéseit: arany és szürke lüszterrel összefröcskölök párat, néhányat pedig arany és zöld kombinációval márványozok. Temperálom az étcsokit, kiöntöm a formát, a felesleget kicsepegtetem. Miután a burkok megszilárdultak, megtöltöm őket a mogyorós töltelékkel. Hűtőbe téve megvárom, míg a töltelék megszilárdul, ezután temperált csokival lezárom a bonbonokat.



Not long ago I joined an exciting history project and after completing the first task, I rewarded myself with some chocolate time :D So I came up with this Lord of the Rings challenge, i.e. this year I will prepare one chocolate connected to one of the characters in every month. Since I missed January, this month I will make two of the.
And who else would be the first if not Frodo? The annoying, suffering little hobbit, who is still capable of taking the Ring to Mount Doom and there cast it into the fire (together with the even more annoying Gollum), and thus putting an end to Sauron's reign. Therefore - even though hobbits are not famous for having a sophisticated spirit - I wanted to make this chocolate simple but characteristic both inside and outside. Fortunately I received plenty of great ideas on Facebook, I picked from those :)


Ingredients:
200 gr dark chocolate
25 gr peanuts
40 gr maple syrup
3 pinch anise
65 gr milk chocolate
luster dust

Recipe:
I grind the peanuts. I mix it with the maple syrup and warm it up, then I add the milk chocolate. I also add some anise while tasting the cream.
I decorate the cavities of the mould with luster dust: I sprinkle some of them with gold and grey luster, others I marble with the combination of green and gold. I temper the dark chocolate, I fill the cavities then pour out the excess. After the shells get solid, I fill them with the peanut cream. I put the mould in the fridge and wait until it sets, then I seal the bonbons with tempered chocolate.

No comments: