April 19, 2019

Húsvét // Easter

Idén húsvétra én is töltött csokitojást készítettem :) olyan jópofa, hogy az ember leeszi a tetejét, aztán kikanalazhatja belőle a finom tölteléket. Eredetileg csokikanalat is akartam csinálni, de arra sajnos már nem maradt időm, így is két délutánt töltöttem csokizással :D Többféle húsvéti csokis ötletem az előző évekből itt meg itt található :)
Alapvetően orgonavirág mousse-t szerettem volna készíteni, azonban végül rumos meggy mousse mellett döntöttem. Készítettem mellé csokinyalókákat is, no meg bonbont a locsolóknak :D

Tojások:
Hozzávalók:
300 gr tejcsoki
80 gr étcsoki
50 gr meggy
6 cl fehér rum
3 pillecukor
0,8 dl tejszín
lüszerpor

Elkészítés:
Először a mouse-t készítem el. Leturmixolom a meggyet, beletépkedem a pillecukrokat, és addig melegítem, amíg a darabkák fel nem olvadnak. Ekkor lehúzom a tűzről, belekeverem az étcsokit, végül a rumot. Felverem a tejszínhabot, és összeforgatom a kihűlt csokis-meggyes krémmel. Egy éjszakára a hűtőben hagyom.
A tojásformát különböző módszerekkel és színekkel festem ki: készítettem egyet, amit három harmonizáló színnel fröcsköltem össze, egy "sárkánytojást" zöld-bronz foltokkal, egy szívecskés piros tojást, és egy rózsaszín szalagosat. Utóbbiakat művész ragasztószalag segítségével csináltam. 
Temperálom a tejcsokit, a tojásforma mindkét felébe öntök belőle, a felesleget pedig kiütögetem, így elkészül a két tojáshéj. Fejjel lefelé hagyom őket száradni, majd a hűtőbe teszem, míg meg nem szilárdulnak. Amikor kipottyannak a formából, megtöltöm őket a mousse-szal, temperált tejcsokit kenek a tojáshéjak szélére, és összeillesztem őket.

Nyalóka:
Hozzávalók:
100 gr tejcsoki
szárított/aszalt gyümölcs, fűszerek
transzferfólia

Elkészítés:
A nyalóka kiöntőt az Ázsia bt-ben vettem. Először méretre vágom a transzferfóliát, és belehelyezem a forma aljába. Előkészítem a nyalókapálcikát és egyéb kellékeket.
Temperálom a tejcsokit, öntök egy adagot a formába, és óvatos ütögetéssel szétterítem (nem nagyon szabad rázni, mert akkor befolyik a transzferfólia alá). Belemélyesztem a csokiba a pálcikát, a még folyékony felületre aszalt meggyet és fahéjat szórok (persze lehet kísérletezni más ízekkel is). A hűtőbe teszem.
Miután a nyalóka elkészült, a transzferfóliát egészen kis kapirgálással le lehet húzni a tetejéről.

Boldog Húsvétot!



This Easter I also made filled chocolate eggs :) It is so funny when you can eat off the top of the egg and then spoon out the yummy filling. Originally I also wanted to make chocolate spoons but in the end I didn't have time for that - even without it I spent two afternoons with chocolate making :D My other Easter ideas from previous years can be found here and here :)
Basically I wanted to make lilac mousse but int he end I decided to make rum-sour cherry mousse. I also prepared chocolate lollies. 

Eggs:
Ingredients:
300 gr milk chocolate
80 gr dark chocolate
50 gr sour cherry
6 cl white rum
3 marshmallows
0,8 dl cream
lustre dust

Recipe:
First I make the mousse. I blend the sour cherry, I tear the marshmallows into little pieces and throw them into the cherry puree, then warm it until they melt. Then I turn off the fire and I add the dark chocolate, finally the rum. i whip the cream; I combine it with the chocolate-cherry cream. I leave it in the fridge for a night.
I paint the egg moulds with various colours and methods: I sprinkled one with three different colours; I made one "dragon egg" with green and bronze spots; one red egg with a heart and one with pink ribbon. The latter two were made with the help of artist tape.
I temper the milk chocolate, I pour into both halves of the egg mould; I shake out the excess. I leave the halves upside down until the chocolate sets, then I put them in the fridge. When they get solid, they fall out of the mould. I fill them with the mousse, I smear tempered milk chocolate on the brims and put together the two halves.

Lollipops:
Ingredients:
100 gr milk chocolate
dried fruits, spices
transfer sheet

Recipe:
I bought a plastic lollipop mould. First I cut out pieces of the transfer sheet and I put them into the cavities of the mould. I prepare the sticks and other stuff.
I temper the milk chocolate, I pour a portion into the mould and spread it by carefully tapping the mould (you shouldn't shake it too much, otherwise the chocolate will flow under the transfer sheet). I insert the stick into the chocolate and sprinkle the still soft surface with dried cherry and cinnamon (you may experiment with other flavours too). I put it in the fridge.
After the lollipop is done, you can peel off the transfer sheet quite easily.

Happy Easter!

No comments: