April 27, 2017

rumos-áfonyás // rum-blueberry

Rendelésre készült ez a bonbon, de olyan fincsi lett a töltelék, hogy kénytelen voltam párat magunknak is készíteni :) Az ötlet a Pralinéparadicsomról származik, azonban egy kissé felturbóztam, mert hát mi az, aminek nem tesz jót egy kis alkohol? :D A töltelék színe egyébként első blikkre a lilakáposztáéra hajaz, még szerencse, hogy az íze nem XD 
Azon agyaltam, hogy tulajdonképpen a csoki olyan, mint a boldogság meg a zene: akkor az igazi, ha az ember másokkal is megosztja. Úgyhogy meghirdetek egy kis játékot facebookon: szeretnék egy csokikóstolót szervezni egyébiránt azért is, mert kíváncsi vagyok, hogy másoknak hogy ízlenének a csokijaim. A kóstolóra egyebek mellett ebből a bonbonból is viszek majd :)


Hozzávalók:
0,1 dl fehér rum
0,1 dl tejszín
30 gr áfonya
egy kiskanál méz
néhány csepp citromlé
100+150 gr fehércsoki
lüszterpor és kakaóvaj

Elkészítés:
Először rumba áztatom az áfonyát egy-két órára, és kissé meg is nyomkodom, hogy minél jobban átitassa az alkohol.
Díszítem a bonbonformát: a felolvasztott kakaóvajba lila lüszterport keverek, és minden mélyedés aljára teszek egy pöttyöt. 
Elkészítem a tölteléket: a rumos áfonyát egy kis mézzel, citromlével és tejszínnel felrakom melegedni. Még forrás előtt elzárom, és hozzáadom a 100 gr fehércsokit. Érdekes egyébként, hogy a fehércsoki valamiért sokkal jobban kihozza a színeket, pedig én pl. mindig azt vártam, hogy inkább halványítja. Temperálom a maradék fehércsokit, kiöntöm a formát, és száradás után beletöltöm a tölteléket. Hűtőbe rakom, míg megdermed, ezután lezárom a bonbonokat.These bonbons are part of an order, but the filling became so yummy that I had to make some for ourselves too :) The idea came from Pralinéparadicsom, but I boosted it up a bit; what gets worse only because of a bit of alcohol? :D The colour of the filling reminded me of that of red cabbage, but fortunately the flavour didn't XD


Ingredients:
0,1 dl white rum
0,1 dl cream
30 gr blueberries
one small spoon of honey
some drops of lemon
100+150 gr white chocolate
luster dust and cocoa butter

Recipe:
First the blueberries get soaked in rum for one or two hours and I even squeeze them a bit so they absorb the alcohol even better. 
I decorate the mould: I mix the melted cocoa butter with some purple luster dust and I put one dot in every cavity.  
I prepare the filling: I mix the blueberries with honey, lemon drops and cream and I warm up the mixture. Before it starts boiling I put the pot on the counter and I add 100 gr of white chocolate. It is interesting to see how the white chocolate enhances the colours instead of fading them. I temper the leftover chocolate, I prepare the bonbon shells and after they get solid, I fill them. I put the mould in the fridge until the filling starts to set, then I seal the bonbons.

No comments: